Kabinet-Rutte IV beëdigd

Kabinet-Rutte IV beëdigd ANP

Het vierde kabinet van Mark Rutte is een feit. Rond 11.15 uur waren alle ministers en staatssecretarissen beëdigd door koning Willem-Alexander. In de Balzaal van het Paleis legden eerst de ministers, en daarna de staatssecretarissen de eed of belofte af.

De ministers die tot aan het einde van de rit ook in de ministersploeg van kabinet-Rutte III zaten, werden niet nog eens beëdigd. Het gaat om Mark Rutte, Wopke Hoekstra, Carola Schouten en Hugo de Jonge. Staatssecretarissen werden wel opnieuw beëdigd, ook als zij al staatssecretaris waren. Staatssecretaris van Toeslagen en Douane, Aukje de Vries uit Leeuwarden, legde de eed in het Fries af: „Dat ferklearje en ûnthjit ik”, sprak ze tegenover de koning. Nieuwe ministers die aan het einde van Rutte III ook al het staatssecretariaat onder zich hadden, werd wel gevraagd opnieuw de eed of de belofte af te leggen.

Bijna tien maanden lang was het vorige kabinet, gestoeld op dezelfde vier coalitiepartijen, demissionair. Rutte IV heeft wel weer volle slagkracht.

Nieuws

menu