Kabinet-Rutte III treedt af om toeslagenaffaire

Rutte zwijgt over overlevingskans van zijn kabinet ANP

Het kabinet-Rutte III heeft besloten af te treden. Dat wordt vanuit Den Haag gemeld.Aanleiding is het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire.

Rutte zal het ontslag van zijn ministersploeg aanbieden bij de koning. De kabinetsval kondigde zich deze week al aan, nadat verschillende coalitiepartijen lieten doorschemeren dat de affaire waarin tienduizenden ouders door de eigen overheid werden vermorzeld, niet zonder politieke gevolgen kon blijven.

Ministerraad

De knoop werd vrijdag in de ministerraad doorgehakt, nadat de coalitiepartijen donderdagavond in eigen kring hun oordeel hadden geveld. Het kabinet gaat nu demissionair verder, maar de partijen bezweren dat zij hun werk op het gebied van de coronacrisis gewoon blijven doen.

Eric Wiebes

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakt geen deel uit van het demissionaire kabinet dat tot een nieuw kabinet is aangetreden op de winkel past. Dat bevestigen Haagse bronnen. Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën nauw betrokken bij de toeslagenaffaire.

Eerder stapte oud-minister en PvdA-leider Lodewijk Asscher op vanwege de toeslagenaffaire.

Het derde kabinet onder leiding van minister-president Rutte bestaat uit de partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en werd op 26 oktober 2017 beëdigd als opvolger van het kabinet-Rutte II.

Nieuws

menu