Kaag: regering is tekortgeschoten op onderwijs en onderzoek

Kaag: regering is tekortgeschoten op onderwijs en onderzoek ANP

De regering heeft de verwachtingen over investeringen in onderwijs en onderzoek niet waargemaakt. Dat zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) maandag bij de opening van het academisch jaar in Groningen.

Kaag wijst daarbij ook naar vorige regeringen, en expliciet naar haar eigen partij. "Veel mensen hadden hoge verwachtingen van deze regering. Deels omdat mijn partij, D66, er deel van uitmaakt. We zijn er nog niet in geslaagd ze waar te maken. Daarom moeten we een volgende stap zetten."

De gedoodverfde nieuwe leider van D66 wil dat Nederland zich aan de doelstelling houdt die in 2000 in Europees verband werd uitgesproken: 3 procent van het bruto binnenlands product gaat naar onderzoek en onderwijs.

Door het groeiende aantal studenten en toenemende onderlinge concurrentie, wordt de de druk op academici alsmaar groter. Velen "geven overdag les, doen ‘s avonds onderzoek en schrijven in het weekend onderzoeksvoorstellen". Die situatie is onhoudbaar, stelt Kaag.

"We kunnen geen topwetenschap verwachten, als we van wetenschap geen topprioriteit maken in de begroting." Dit soort investeringen zijn volgens Kaag cruciaal om uit de huidige crisis te komen.

Nieuws

menu