Juridische chaos rond intrekken avondklok: zo zit het

De rechter in Den Haag heeft een streep gezet door de avondklok, maar dat wil niet zeggen dat die definitief van de baan is. Volgens de voorzieningenrechter heeft het kabinet de verkeerde wet gebruikt om de avondklok snel te kunnen invoeren. Daar valt een mouw aan te passen, maar pas eind deze middag zal blijken of mensen vanavond om 9 uur een ommetje kunnen maken, of thuis moeten blijven.

Foto:

Foto: ANP

Wat ging er mis? Om de avondklok zo snel mogelijk te kunnen invoeren, greep het kabinet naar de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag, kortweg de Wbbbg. Die wet geeft het kabinet de bevoegdheid om in noodsituaties beslissingen te nemen die geen uitstel dulden. Als dijken doorbreken is er geen tijd om eerst de Tweede en daarna de Eerste Kamer te raadplegen. Dan moet er snel worden gehandeld.

Geen sprake van enorme spoed

Volgens het kabinet was er sprake van zo’n noodsituatie, maar daar is de rechter het niet mee eens. Al ruim voor de invoering werd er met regelmaat over de optie van de invoering van een avondklok gesproken. Dat er zelfs nog ruimte bleek te zijn voor een spoeddebat over de avondklok in de Tweede Kamer, vindt de rechter een bewijs temeer dat er geen sprake was van enorme spoed. Je grijpt naar de Wbbbg als je bevoegdheden wilt gebruiken zonder parlementaire goedkeuring vooraf.

De Raad van State en ook SGP-kamerlid Van der Staay waarschuwden het kabinet al dat het spoeddebat niet bepaald rijmt met de urgentie die er volgens het kabinet was. Het bleef onduidelijk waarom niet werd gekozen voor de aanpassing van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19.

Wettelijke basis

Er ligt dus een verkeerde wettelijke basis onder de beslissing om een avondklok in te voeren. Dat probleem kan snel worden opgelost, omdat de tekst voor de wet en de uitvoeringsbeslissing al klaarliggen. Het record ligt op minder dan een week.

Nog sneller is het om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de rechter. Dat heeft de Staat inmiddels gedaan bij het hof in Den Haag. Bovendien wil de Staat koste wat het kost dat iedereen vanavond binnenblijft. Aan het hof is gevraagd om de beslissing van de voorzieningenrechter om de avondklok met onmiddellijke ingang te schrappen te schorsen, totdat het hof heeft besloten over het appèl. Het hof buigt zich vanmiddag om 4 uur over dat schorsingsverzoek. Wanneer het spoedappèl dient moet nog worden bepaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Avondklok
Coronavirus