Jan Roos hoort OM in hoger beroep dubbele geldboete eisen

Jan Roos hoort OM in hoger beroep dubbele geldboete eisen ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een geldboete van 1500 euro geëist tegen opiniemaker Jan Roos (43) voor de mishandeling van een 16-jarige jongen. De strafeis is dubbel zo hoog als de geldboete die Roos vorig jaar van de politierechter in Alkmaar kreeg opgelegd.

Roos ging tegen de veroordeling in hoger beroep. "Ik ben onterecht veroordeeld", zei Roos woensdag in het gerechtshof in Amsterdam. Het slachtoffer dat aangifte deed was niet bij de zitting aanwezig.

Het bewuste incident deed zich in mei 2018 voor op het terras van een café in Bergen. Volgens het slachtoffer zocht Roos de confrontatie en kreeg hij zonder directe aanleiding een vuistslag in het gezicht. De jongen liep een hersenschudding, nekpijn, mondbloedingen en een losse voortand op.

Bedreigd

Roos vertelde de rechters van het hof dat hij zich bedreigd voelde en dat hij zich alleen maar heeft verweerd. "Ik werd uitgescholden en met de dood bedreigd. Die jongen kwam op me afgestoven en dreigde mijn vrouw en mijn kinderen te vermoorden. Ik voelde me dusdanig bedreigd dat ik een afwerende beweging heb gemaakt. Ik vind het bijzonder spijtig dat het zover heeft moeten komen dat ik in mijn eigen dorp iemand een bloedlip heb geslagen."

Het gerechtshof doet op 19 augustus uitspraak.

Nieuws

menu