Iraniërs demonstreren tegen executie worstelaar Afkari in Iran

Iraniërs demonstreren tegen executie worstelaar Afkari in Iran ANP

Circa vijftig mensen hebben zondag op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen de executie van worstelaar Navid Afkari door het Iraanse regime. De demonstratie werd georganiseerd door de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland.

De sportman was ter dood veroordeeld omdat hij een beveiligingsbeambte zou hebben doodgestoken tijdens antiregeringsprotesten in 2018. Staatsmedia maakten de executie zaterdag bekend.

Internationaal werd met verontwaardiging gereageerd op het doodvonnis. Afkari zou onder druk van marteling een bekentenis hebben afgelegd die hij later weer introk. Ook de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland stelt dat Afkari onder dwang een bekentenis heeft afgelegd.

De betogers willen onder meer dat de Nederlandse overheid het Iraanse regime veroordeelt, zegt een woordvoerder. Ook willen ze dat de Nederlandse overheid aandacht vraagt voor het lot van twee broers van Afkari die gevangenzitten. De broers zijn veroordeeld tot 54 en 27 jaar gevangenisstraf wegens deelname aan een demonstratie waaraan ook Afkari meedeed.

Nieuws

menu