Inzet Segers bij volgende formatie is drastisch hervormen

Inzet Segers bij volgende formatie is drastisch hervormen ANP

Voorman Gert-Jan Segers van de ChristenUnie voelt er weinig voor om aan te schuiven bij een volgende kabinetsformatie als daar niet serieus wordt gesproken over een drastische hervorming van het belastingstelsel en de arbeidsmarkt.

Segers kwam donderdag met een manifest waarin hij zijn sociaal-economische plannen uit de doeken doet. De coronacrisis toont volgens hem overduidelijk het falen van het systeem aan. Hierna kan het niet weer 'business as usual" zijn, zei hij bij de presentatie.

Het belastingstelsel moet radicaal hervormd worden, vindt hij. De toeslagen moeten worden vervangen door een gezinskorting die elke maand wordt overgemaakt. Passief kapitaal en vermogen moet zwaarder worden belast. Hij wil een eind maken aan de fiscale kloof tussen een- en tweeverdieners". De partij komt binnenkort met een belastingplan.

Veranderingen in arbeids- en woningmarkt

Ook wil hij dat de arbeidsmarkt en woningmarkt worden hervormd. Laagbetaalde zzp'ers kwamen toen de crisis begon direct in de problemen. Hij noemt ze de "nieuwe horigen". Hij wil dat het wettelijk minimumloon omhoog gaat. Pandjesbazen moeten meer belasting gaan betalen.

De politiek is naar zijn mening veel te veel gefocust op economisch groei. Hij wil meer aandacht voor zorg en welvaart. "Dat vraagt om afscheid van het dominante individualisme en rauwe kapitalisme en om nieuwe, overtuigde politieke keuzes."

Hij gelooft dat zijn voorgestelde plannen meer kans van slagen maken nu het neoliberalisme bij alle partijen onder vuur ligt. Van links tot rechts wordt er gekeken naar een sterkere overheid en minder marktwerking.

Nieuws

menu