Inspectie: tbs-systeem loopt vast zonder extra investeringen

Inspectie: tbs-systeem loopt vast zonder extra investeringen ANP

Het tbs-systeem in Nederland loopt vast zonder extra investeringen. De "delicate" balans tussen aan de ene kant het veilig houden van de maatschappij en aan de andere kant het stapsgewijs uitbreiden van verlof voor een tbs-gestelde, wordt steeds lastiger te handhaven. Dit stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in het rapport 'Geen kant meer op kunnen'.

Terwijl juist dat evenwicht de kern is van het tbs-systeem, zegt ze. Een tbs-stelsel dat in balans is, draagt volgens de inspectie bij aan het veiliger maken van de maatschappij. De tbs-maatregel houdt op korte termijn mensen met dwangverpleging binnen de muren, en leert ze op lange termijn vaardigheden aan zodat ze veilig terug de maatschappij in kunnen.

De inspectie onderzocht eventuele knelpunten in de resocialisatie van tbs'ers bij de zes forensische psychiatrische centra (FPC's, zoals bijvoorbeeld De Rooyse Wissel en de Van der Hoeven Kliniek). De resultaten van dat onderzoek moeten helpen om incidenten door tbs-gestelden zoveel mogelijk te voorkomen.

Gebreken

De inspectie ziet onder meer gebrek aan personeel en juist een teveel tbs'ers die een plek moeten hebben, terwijl het aantal behandelplekken niet meegroeit. Ook zijn er te weinig vervolgvoorzieningen bij bijvoorbeeld overplaatsingen. De FPC's voelen ook veel druk vanuit de maatschappij als ze door een incident weer extra in de belangstelling staan.

Het hoofd behandeling van een FPC moet zich weer geheel kunnen richten op de regie van het resocialisatieproject. Want die taak staat te veel onder druk door onder meer te weinig ruimte, te weinig tijd en te weinig geld, concludeert de inspectie.

Nieuws

menu