Huiveringwekkende cybercrimezaak: wereldwijd invallen, 17 Nederlandse verdachten opgepakt onder wie een inwoner van Sneek en Leeuwarden

De FBI heeft een website offline gehaald waarop het mogelijk was tegen geringe betaling de computeridentiteit van personen wereldwijd te klonen. Daarmee konden criminelen bankrekeningen plunderen en online bestellingen doen. In Nederland en andere landen zijn vele honderden politieacties. De schade is astronomisch.

In het onderzoek naar de ’Genesis-bende’ werkte het cybercrimeteam van de politie Rotterdam in het diepste geheim samen met de Amerikaanse opsporingsdienst FBI.

In het onderzoek naar de ’Genesis-bende’ werkte het cybercrimeteam van de politie Rotterdam in het diepste geheim samen met de Amerikaanse opsporingsdienst FBI. Foto: Politie

Dat hebben politie en justitie aan De Telegraaf bekendgemaakt. In Nederland zijn tot dusver zeventien verdachten opgepakt en drugs, wapens en computers in beslag genomen. Onder de verdachten bevinden zich drie inwoners van de provincie Groningen. Zij komen uit de stad, Kropswolde en Nes, een gehucht tussen Bierum en Holwierde.