Hugo de Jonge: Eerste coronaprik op 8 januari

Brussel laat vaccin met instemming EMA nog voor kerst toe ANP

De eerste coronavaccinatie kan plaatsvinden op 8 januari 2021, als het vaccin Europees wordt goedgekeurd. Dat schrijft coronaminister De Jonge in een Kamerbrief.

Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en gemeentelijke zorgondersteuners. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

Uiterlijk maandag 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties.

De exacte startdatum van het vaccineren hing steeds af van het moment van goedkeuring door de EMA en markttoelating door de Europese Commissie. Dit moment van goedkeuring is nu volgende week voorzien. Fabrikant Pfizer kan nog dit jaar een kleine hoeveelheid vaccins leveren, volgens de minister zo‘n 500.000.

Twee prikken

Vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen die twee inentingen zit drie weken. Er wordt zeven dagen per week gevaccineerd, met ruime openingstijden.

Minister Hugo de Jonge: ,,In overleg met GGD en RIVM is gekozen voor een planning die zorgvuldig, veilig en verantwoord is. Uiteindelijk is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad ons doel. Dat bereiken we alleen als mensen vertrouwen hebben in het vaccin en in het proces van vaccinatie.”

Het RIVM en de GGD’en werken hard aan het voorbereiden en inrichten van locaties, zodat alles straks gereed is. Defensie ondersteunt hierbij. Vanzelfsprekend vindt alles in afstemming plaats met de andere uitvoeringspartijen die ook een bijdrage leveren, zoals instellingen, arbodiensten en bedrijfsartsen.

Vanmorgen meldde deze krant dat Nederlanders dit jaar nog niet kunnen worden ingeënt, omdat de ict-systemen van de GGD er nog niet klaar voor zijn. Andere landen beginnen al wel in december.

De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis. Hoe lang het duurt voordat iedereen een vaccinatie heeft gekregen, hangt van meerdere dingen af. Bijvoorbeeld de vraag hoeveel vaccins goedgekeurd en geleverd kunnen worden en of zij voor alle doelgroepen geschikt zijn. Hoeveel mensen zich willen laten vaccineren speelt ook mee.

Nieuws

menu