Hiddema noemt appjes Forum 'racistische drek', Baudet deed mee

Hiddema noemt appjes Forum 'racistische drek', Baudet deed mee ANP

Appjes die rondgingen in appgroepen van Forum voor Democratie, onder meer over het verband tussen ras en IQ, zijn "racistische drek" en partijleider Thierry Baudet deed er aan mee. Dat zegt het inmiddels vertrokken FVD-Kamerlid en partijkopstuk Theo Hiddema. De berichten van Baudet waren reden voor Hiddema's vertrek bij de partij, zegt hij.

De voormalig nummer-2 van de partij verklaart tegen Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda dat Baudet deze appjes inderdaad heeft verstuurd. De FVD-leider weigert tot dusver dit zelf te bevestigen of te ontkennen, sinds weekblad EW (voorheen Elsevier) begin februari over de appjes berichtte. Bij Jinek ging hij er ook niet op in of hij de berichten verstuurde, maar ontkende hij racistisch te zijn.

Hiddema greep in op het app-verkeer. Later vertrok hij bij de partij toen antisemitische appjes binnen de jongerenorganisatie JFVD aan het licht kwamen. Dat was voordat Baudets apps bekend waren, maar Hiddema wist daar toen al van. "Daarom ben ik daar toen ook weggelopen." Hij zegt dat er belangrijkere dingen zijn dan "die spielerei".

Grapjes

Baudet beweerde bij Jinek dat Hiddema met het woord "drek" media-ophef bedoelt en dat hij met het woord "spielerei" onderschrijft dat het om grapjes ging. De woorden van Hiddema, die hij nog steeds als een vriend beschouwt, moeten volgens Baudet met een korrel zout worden genomen.

Eerder zei Baudet zelf dat er grapjes over en weer worden verstuurd in dit soort app-groepen en dat media de context van de opmerkingen niet begrepen. Baudet vroeg onder meer aan iemand in de app-groep of hij wilde dat diens zus "met een neger zou thuiskomen".

Nieuws

Meest gelezen