Het boerenprotest in foto's

Onder meer in Bant verzamen zich tientallen boeren voor het protest.

Onder meer in Bant verzamen zich tientallen boeren voor het protest. FOTO SIMON BLEEKER

De boeren demonstreerden dinsdag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Uit Noord-Nederland vertrokken zo’n tweehonderd boeren in de nacht van maandag op dinsdag naar Den Haag en Leidschendam voor acties bij de koning en het hoofdkantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Rond 06.00 uur kwamen de eerste boeren uit onder meer Limburg, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland en de Achterhoek aan in Den Haag. Aan de trekkers hingen borden met teksten als ”Don’t fuck the farmer” en ”wij zijn ongewenst”. Ook hadden sommige boeren een omgekeerde Nederlandse vlag aan het voertuig hangen, als teken van protest.

Boeren die op weg waren naar Den Haag zorgden voor vertraging op provinciale wegen in de omgeving van Den Haag. Rond 08.00 uur werd het wat drukker en verzamelden meer boeren zich. De weg naar de binnenstad van Den Haag was afgesloten met grote legervoertuigen.

Later op de ochtend probeerden enkele tientallen boeren met hun trekkers richting het centrum van Den Haag te rijden, iets wat door de gemeente verboden was. Ze waren boos omdat ze vonden dat ze te ver van de protestlocatie moesten parkeren, op de Benoordenhoutseweg. Daarom reden ze door de middenberm weg van de plek waar ze moesten parkeren en omzeilden een politieblokkade. De politie hield ze tegen bij het Willem Witsenplein.

Even later mochten ze van de politie toch langs de (opgeheven) politieblokkade bij het Willem Witsenplein rijden en een eind verderop hun trekker parkeren.

Nadat de trekkers geparkeerd waren verlieten de boeren hun voertuigen en liepen ze over het Malieveld richting de Koekamp, waar ze later in de ochtend demonstreerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Bij het protest zijn twee mensen opgepakt. Het is niet duidelijk waarom ze werden aangehouden.

Na afloop van het protest verlieten meerdere trekkers het demonstratieterrein over het naastgelegen Malieveld. In de ochtend hadden enkele boeren hun trekker daar neergezet, terwijl dat niet mocht. Ze reden over het pas ingezaaide gras richting Benoordenhoutseweg, waar de trekkers wel geparkeerd mochten staan,

Het Malieveld was vorig jaar beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten. Tractoren, vrachtwagens en pick-uptrucks trokken diepe sporen onder de bomen. Het grasveld zelf moest opnieuw ingezaaid worden. Dat werd hersteld op kosten van bedrijven uit de agrarische sector.

De demonstrerende boeren reden toeterend langs Huis ten Bosch, de woning van koning Willem-Alexander. De omgeving van het paleis was door de politie beveiligd.

Farmers Defence Force wilde de demonstratie eerst houden bij Huis ten Bosch en een petitie overhandigen aan de Koning. Maar daar kregen ze geen toestemming voor van de gemeente. Een kleine delegatie mocht na het protest op de Koekamp naar het kantoor van het zogenoemde Kabinet van de Koning bij de Hofvijver, om daar een brandbrief aan te bieden.

Supermarkten zouden 3 procent van hun omzet moeten delen met boeren, stelde Farmers Defence Force. Die presenteerde op de protestdag een keurmerk, FarmerFriendly, waar supermarkten zich bij kunnen aansluiten. De onthulling van het keurmerk gebeurde tijdens een demonstratie bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepel van supermarkten.

,,Er wordt veel verdiend aan eten. Het is tijd voor een eerlijker verdeling. Het is tijd voor een beter verdienmodel. En dat begint vandaag'', aldus Sieta van Keimpema van de actievoerders. FDF-vicevoorzitter Jos Ubels vergelijkt het boerenkeurmerk met het Max Havelaar-keurmerk. "Maar ik kan niet verkroppen dat we dat wel doen voor boeren in het buitenland maar niet voor Nederlandse boeren."

De boeren willen voor 10 december horen of het CBL zich aansluit bij het keurmerk, zodat het in 2021 ingevoerd kan worden.