Helft minder bezoekers voor Open Monumentendag

Helft minder bezoekers voor Open Monumentendag

Helft minder bezoekers voor Open Monumentendag ANP

De Open Monumentendag heeft dit jaar met zo'n 500.000 fysieke bezoekers ongeveer de helft minder publiek getrokken dan tijdens de vorige editie, schat de organisatie. Meer dan 2500 monumenten openden afgelopen weekend fysiek of digitaal hun deuren voor het evenement, dat er door het coronavirus anders uitzag dan in andere jaren. Ook waren er wandel- en fietstochten georganiseerd.

Kastelen, boerderijen en musea, maar ook molens, woonhuizen en industriële erfgoedlocaties zoals monumentale sluizen, fabrieken en pakhuizen deden dit jaar mee aan het evenement, dat ieder jaar in het tweede weekend van september plaatsvindt en waarbij monumentaal erfgoed in heel het land de deuren opent voor publiek.

Er was grote belangstelling voor digitale bezoekjes aan een monument, aldus de organisatie van de Open Monumentendag. De halvering van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar zou daar grotendeels door zijn gecompenseerd. Ook in volgende edities wordt een dergelijk monumentenbezoek op afstand waarschijnlijk weer mogelijk gemaakt.

Bezoekers werd gevraagd vooraf te reserveren en lokale monumenten te bezoeken. Volgens de organisatie leverde dat zover bekend geen incidenten op en hielden mensen zich aan de regels. De exacte bezoekersaantallen worden in het najaar gepresenteerd.