Grote kans dat omstreden voermaatregel toch niet doorgaat

Deze veehouder is net als veel collega's tegenstander van de voermaatregel van minister Schouten. Hij stelt dat minder eiwit in het voer ook de gezondheid van zijn koeien zal beïnvloeden.

Deze veehouder is net als veel collega's tegenstander van de voermaatregel van minister Schouten. Hij stelt dat minder eiwit in het voer ook de gezondheid van zijn koeien zal beïnvloeden. FOTO KOEN LAUREIJ

De kans is groot dat boeren het eiwitgehalte in het krachtvoer voor hun melkvee toch niet drastisch hoeven te verlagen vanaf 1 september. Dat heeft vooral met de droogte van afgelopen weken te maken. Het ministerie van Landbouw berekent momenteel of de warme en droge periode veel effect heeft op de samenstelling van het voer.

De droogte zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van vers weidegras is teruggelopen. Het verse gras levert over het algemeen veel eiwit, met name in het najaar. ,,Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit, dan wordt het onder de nieuwe voermaatregel nóg moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en de gezondheid van dieren te waarborgen”, aldus een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO.