Grote brand in Amsterdam, tientallen flatwoningen ontruimd

Grote brand in Amsterdam, tientallen flatwoningen ontruimd

Grote brand in Amsterdam, tientallen flatwoningen ontruimd ANP

In een kringloopwinkel aan de Postjesweg in Amsterdam-West is in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.30 uur een zeer grote brand uitgebroken. Vanwege de flinke rookontwikkeling zijn veertig tot vijftig woningen in een aanpalend flatgebouw van acht verdiepingen ontruimd.

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio zijn meerdere hulpdiensten met veel materieel ter plaatse. "Ongeveer negentig mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Ze zijn met bussen naar een nabijgelegen hotel overgebracht. Of en wanneer ze kunnen terugkeren is nog onduidelijk."

De woordvoerster laat rond 05.00 uur weten dat het vuur nog steeds niet onder controle is. "We proberen met een sloopkraan dingen uit elkaar te trekken zodat we er makkelijker bij kunnen. In de winkel waren heel veel brandbare goederen aanwezig. We verwachten daarom nog wel even bezig te zijn." De winkel is inmiddels ingestort en moet volgens haar als verloren worden beschouwd.

Geen slachtoffers

Volgens de woordvoerster is het vuur naar ten minste een woning overgeslagen. Daar zijn de vlammen inmiddels wel geblust. "Ook hebben we zorgen over de structuur van de flat omdat het gebouw urenlang bloot is gesteld aan grote hitte. We gaan onderzoeken wat de gevolgen daarvan zijn."

Volgens de brandweer zijn er voor zover nu bekend geen slachtoffers gevallen. De brandweer adviseert mensen die last hebben van de rook deuren en ramen te sluiten en de ventilatie uit te schakelen.