GroenLinks wil 10.000 startkapitaal voor alle 18-jarigen

GroenLinks wil 10.000 startkapitaal voor alle 18-jarigen ANP

Een startkapitaal van 10.000 euro voor iedere 18-jarige in Nederland, om te gebruiken voor de eigen ontwikkeling. Met dat voorstel biedt GroenLinks een alternatief voor de basisbeurs, die vijf jaar geleden werd afgeschaft. Het geld kan worden gebruikt voor onderwijs, maar bijvoorbeeld ook voor voor het oprichten van een eigen bedrijf.

Vijf jaar geleden verdween de basisbeurs en werd het leenstelsel ingevoerd, mede met steun van GroenLinks. Maar veel partijen die het leenstelsel steunden zijn op hun schreden teruggekeerd. Een meerderheid van de Kamer wil er inmiddels van af. Een aantal partijen wil terug naar de basisbeurs, maar GroenLinks komt nu dus met een alternatief.

Het geld moet ook beschikbaar komen voor alle jongeren die de afgelopen jaren onder het leenstelsel vielen. Verder wil GroenLinks de toegang tot de aanvullende beurs uitbreiden. Jongeren wier ouders 100.000 euro of minder verdienen moeten er voor in aanmerking komen, vindt de partij.

GroenLinks denkt dat het zo'n 2,2 miljard euro kost om het plan uit te voeren. Dat geldt wil de partij opbrengen met een vermogensbelasting op miljonairs, van 1 procent voor mensen met meer dan een miljoen euro en 2 procent voor mensen met meer dan twee miljoen.

Het plan maakt deel uit van het nieuwe verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat de partij zaterdag presenteert.

Nieuws

menu