Grapperhaus: politie en hulpdiensten binnenkort beperkt inzetbaar

Grapperhaus: politie en hulpdiensten binnenkort beperkt inzetbaar ANP

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waarschuwt namens het Veiligheidsberaad ervoor dat er de komende tijd een minder dan gebruikelijke inzet van politie en hulpdiensten bij evenementen zal zijn. Organisatoren moeten daarom wellicht zelf veiligheidsmaatregelen nemen, aldus de minister.

Dat komt omdat veel medewerkers van politie en hulpdiensten sinds de uitbraak van corona veel en vaak meer dan gebruikelijk zijn ingezet. "Er komt een grens aan hun inzetbaarheid", schrijft Grapperhaus.

"Minister, regioburgemeesters, politie en OM constateren dat politie en hulpdiensten tijdens de coronacrisis fors extra inzet hebben moeten plegen. Dag en nacht zijn de politie, boa's en de hulpdiensten in touw geweest voor de veiligheid op straat. Dat kon ook dankzij de niet aflatende inzet van al deze vrouwen en mannen in uniform. Na zoveel extra inzet hebben ook zij tijd nodig om te herstellen. Ze moeten verlof kunnen opnemen en weer tijd kunnen besteden aan training en opleiding", is te lezen in een statement.

In de verklaring staat een waarschuwing: "Nu de samenleving heropent hebben wij de verantwoordelijkheid om verstandig om te gaan met de beschikbare capaciteit van politie en hulpdiensten. Dat betekent dat burgemeesters, OM en politie scherpe afwegingen zullen maken als het gaat om hun inzet bij evenementen. Organisatoren zullen meer dan ooit eigen veiligheidsmaatregelen moeten nemen."

Demissionair minister-president Mark Rutte maakte vrijdag bekend dat vanaf 26 juni en bij vergunningplicht op 30 juni weer evenementen georganiseerd mogen worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu