Gommers over drukte ziekenhuizen: 'Gaat sneller dan we hadden verwacht'

Ic-arts Diederik Gommers. FOTO ANP

Sinds vrijdag gelden er nieuwe afspraken tussen het kabinet en de zorg. De afspraken moeten voorkomen dat acute zorg en kritieke zorg in het geding komen. ,,Er moet samengewerkt worden. Dat is niet vrijblijvend”, zegt ic-voorman Diederik Gommers.

,,Alle partijen die betrokken zijn bij de patiëntenstroom hebben de plicht om covidzorg goed te regelen’’, aldus de intensivist. Dit houdt in dat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) onder leiding van Ernst Kuipers meer bevoegdheden krijgt. En dat is volgens ic-arts Gommers broodnodig.

Probleem is volgens hem niet zozeer het aantal bedden, maar de mankracht. ,,Het gaat moeizamer door tekorten aan verpleegkundigen. De toename van patiënten gaat veel sneller dan we hadden verwacht. We moeten voor de tweede golf alle zeilen bijzetten.’’

Ook minister voor Medische Zorg Tamara van Ark noemt de tweede golf ,,sneller, eerder en anders dan verwacht’’. Daarbij komt dat ziekenhuizen kampen met ziek of overbelast personeel, personeel dat besmet is met Covid-19 of nog op een testuitslag wacht. ,,We kunnen geen oneindig beroep doen op zorgmedewerkers’’, aldus Van Ark.

Gommers is er dan ook blij mee dat vrijdag is besloten is om ‘een doorzettingsmacht te geven aan het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding’. ,,Ik denk wel dat hier een positief signaal van uitgaat. Veel ziekenhuisbestuurders opereren autonoom en ziekenhuizen vonden het in stand houden van de reguliere zorg nog belangrijker dan covidzorg.’’

Met de nieuwe afspraken wordt geprobeerd de druk te spreiden over alle ziekenhuizen in Nederland. ,,We schalen in het hele land af en proberen covidpatiënten zoveel mogelijk te verdelen.’’ Per week wordt een inschatting gemaakt van hoeveel coronapatiënten een regio kan verwachten. Zo weet elk ziekenhuis waar het aan toe is.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) gaat ‘handvatten’ bieden om keuzes te maken bij het afschalen van de zorg. Welke operaties kunnen worden uitgesteld en welke beter niet? De acute zorg komt eerst, dan volgt de ‘kritieke planbare zorg’. Dat zijn behandelingen die moeten plaatsvinden in een termijn van zes weken om blijvende gezondheidsschade of het verlies van levensjaren te voorkomen. Dat zijn bijvoorbeeld kankeroperaties en bepaalde behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Kabinet wacht nog met nieuwe maatregelen tegen coronavirus

Het kabinet wil de besmettingscijfers van de komende paar dagen nog afwachten voor het een definitief besluit neemt over mogelijk nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Het aantal positieve testen ligt inmiddels rond de 10.000 per dag.

Premier Mark Rutte en de meest betrokken bewindslieden spraken gisteren weer op het Catshuis met deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM. Het is dinsdag twee weken geleden dat het kabinet een gedeeltelijke lockdown afkondigde. Sindsdien is het aantal besmettingen in rap tempo gestegen. Als het besmettingscijfer niet daalt zullen aanvullende stappen nodig zijn. Daarvoor liggen alle scenario's op tafel, zei Rutte vrijdag nog.

Maar mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown zijn volgens het kabinet pas in de loop van deze week te zien. Het is nog onduidelijk hoe een verscherping van de huidige lockdown er uit zal zien.

Eerder is wel duidelijk gemaakt dat geprobeerd zal worden de kinderopvang en scholen zo lang mogelijk open te houden.

Nieuws

menu