Gommers kritisch over versoepelingen

Gommers kritisch over versoepelingen ANP

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is kritisch op het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen volgende week te versoepelen. In het programma Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 zei hij dat hij bezorgd is over het mogelijke effect.

"We hebben deze zomer gezien dat het aantal besmettingen toeneemt als mensen meer contact met elkaar hebben. Dus ik hoop dat we geleerd hebben van de zomer, want we gaan nu nog de moeilijke winterperiode in. De maand november en vooral de maand december staan bekend om de verkoudheidsvirussen. Dat wordt echt de kritieke periode, dus ik zou echt voorzichtig zijn op het moment", zegt Gommers die ook de vaste expert is van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over maatregelen tegen de uitbraak.

Hij zegt dat het OMT nog geen advies heeft gegeven aan het kabinet over de versoepelingen maar dat het kabinet ook besluiten kan nemen zonder advies van het OMT.

Volgens Gommers zitten er in de cijfers die hij heeft gezien over de infecties nog wat onzekerheden. "We zien dat na 13 oktober dat het pakket maatregelen effect heeft, maar er zijn ook twee weken herfstvakantie geweest en er wordt nu ook getest in commerciële teststraten. Daar hebben we geen gegevens van. Dus er zitten nog wel een aantal onzekere factoren in."

Gommers zegt ook dat hij niet helemaal gerustgesteld is over het vaccin van Pfizer. Hij heeft donderdag met de directeur van Pfizer Nederland gesproken en meer informatie gekregen. "Waar ik een beetje van schrok is dat er 50 miljoen vaccins gemaakt zijn door Pfizer wereldwijd en dat voor ons land geldt dat we in de eerste maanden maar 10.000 mensen per maand zouden kunnen helpen. Ja en dat zijn nog maar hele kleine aantallen."

"Pfizer kan de productie gedurende het jaar opschroeven, naar geloof ik 1,3 miljard vaccins aan het eind van het jaar", vervolgt hij, "maar daar hebben ze wel even de tijd voor nodig. Ik hoopte dat we de maatregelen zouden vasthouden en dat we dan in januari veel vaccins zouden krijgen. Maar als dat maar voor 10.000 mensen is, dan is dat is een druppel op een gloeiende plaat. Dan zijn we er nog lang niet."

Nieuws

menu