Goedkoop kratjes bier scoren bij de supermarkt? Nieuwe Alcoholwet gaat vanaf 1 juli in: 'Twee halen één betalen kan niet meer'

Kratten bier ter illustratie. FOTO ANP

Naar de supermarkt om goedkoop bier in te slaan? Vanaf 1 juli is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Stuntprijzen voor een kratje bier of wijn mogen dan niet meer. De nieuwe Alcoholwet verbiedt verkopers van alcohol om meer dan 25 procent korting te geven. Voor de horeca wordt wel een uitzondering gemaakt.

Ook acties als ‘twee halen één betalen’ mogen vanaf volgende maand niet meer, vertelt Peter Wolf, directeur van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), over aan Nu.nl. Naast het verbod op fikse korting op drank, wordt het ook strafbaar om alcohol aan een minderjarige door te geven en moeten webwinkels en bezorgdiensten een strengere leeftijdscontrole uitvoeren bij de verkoop van bier, wijn en sterke drank. De nieuwe wet moet problematisch alcoholmisbruik tegengaan.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe regels worden nageleefd, wordt het toezicht op de internetverkoop en de prijsacties ondergebracht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspecteurs van de NVWA krijgen de nieuwe bevoegdheid om zich voor te doen als minderjarige bij het kopen van alcohol via internet.

Happy hours

Aan happy hours in de horeca verandert nu niks. Enkele jaren geleden kregen gemeenten de mogelijkheid dit te verbieden. De helft van de gemeenten doet dit nu, maar de rest niet.

Wie de regels overtreedt kan volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Overtredingen een boete krijgen, die variëren tussen de 1.360 euro en 5.440 euro. De hoogte van de boete hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het bedrijf en of er eerdere incidenten zijn voorgekomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Eten & drinken