Gigagroeispurt BBB niet zonder risico's. Hoe kan de partij een debacle voorkomen?

De gigagroeispurt van BBB is niet zonder risico’s, zeggen experts en ervaringsdeskundigen. Zij geven tips om LPF- en FvD-achtige toestanden te voorkomen. „Caroline moet haar telefoon in de sloot durven gooien en twee herdershonden aanstellen, anders houdt ze dit niet vol.”

Tot afgelopen woensdag was Caroline van der Plas de enige volksvertegenwoordiger van BBB. In één klap krijgt ze er na een monsterzege bij de Statenverkiezingen ruim 150 collega’s bij in de provincies en in de Eerste Kamer.

Tot afgelopen woensdag was Caroline van der Plas de enige volksvertegenwoordiger van BBB. In één klap krijgt ze er na een monsterzege bij de Statenverkiezingen ruim 150 collega’s bij in de provincies en in de Eerste Kamer. Foto: ANP/HH

Van pornomiljonair en brievenbuspisser tot gesjeesde vicepremier en MH17-ontkenner. Dat de razendsnelle opmars van een politieke partij gepaard kan gaan met de opkomst van vreemde vogels, hoef je voormalig LPF’er Mat Herben niet uit te leggen. Na de moord op Pim Fortuyn kreeg hij opeens de leiding over een onervaren 26-koppige Tweede Kamerfractie. Die club telde ’een handvol raddraaiers’, zegt Herben nu. „We hebben zelf het hout aangedragen voor de eigen brandstapel”, blikt hij met pijn in het hart terug.