Geen nieuwe ronde coronavaccinaties en GGD-teststraten gaan dicht. GGD Fryslân stopt na 17 maart met testen

Geen nieuwe ronde coronavaccinaties en GGD-teststraten gaan dicht

Geen nieuwe ronde coronavaccinaties en GGD-teststraten gaan dicht Foto: ANP

Nu grootschalig testen op corona geen toegevoegde waarde meer heeft, gaan de GGD-teststraten medio maart dicht. Dat geldt ook voor de teststraten in Friesland. In het voorjaar komt geen nieuwe vaccinatieronde, meldt zorgminister Ernst Kuipers. Ook dit heeft „voor de meeste mensen geen toegevoegde waarde”, zei de minister na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Een extra herhaalprik biedt volgens Kuipers op dit moment slechts geringe extra bescherming. Voor mensen met een hoog medisch risico kan een extra herhaalprik wel nodig zijn. Zij kunnen door een medisch specialist worden doorverwezen. In de loop van het jaar gaat Kuipers wel om een nieuw advies vragen of een extra vaccinatieronde in het najaar toch zinvol is.

GGD Fryslân stopt, net als alle andere GGD’s, na 17 maart met testen op corona. Wel blijft het mogelijk om testen af te nemen voor mensen die een herstelbewijs nodig hebben. Het is de bedoeling dat commerciële partijen dat op zich gaan nemen.

Rioolwater

Op de ontwikkeling van het coronavirus „blijven we alert”, zei de minister. Daarom blijven de controles van het rioolwater doorgaan en wordt het aantal ziekenhuisopnamen goed in de gaten gehouden. Daarmee kunnen meer ziekmakende of meer besmettelijke varianten snel worden opgespoord. Ook blijft er op deze manier zicht op de mate van bescherming door eerdere vaccinaties.

Herstelbewijs

Tot en met 17 maart kunnen mensen nog wel bij de GGD-teststraten terecht voor een herstelbewijs, waarin staat dat zij corona hebben doorgemaakt. Ook kunnen mensen daar tot die tijd een bevestigingstest laten doen, als zij na een zelftest met corona besmet lijken te zijn.