GGD'en: zijn je klachten voorbij, zeg je testafspraak af

GGD'en: zijn je klachten voorbij, zeg je testafspraak af

GGD'en: zijn je klachten voorbij, zeg je testafspraak af ANP

Het is zo druk bij de coronatestlocaties, dat enkele regionale gezondheidsdiensten mensen vragen om hun afspraak af te zeggen wanneer hun klachten verdwijnen. Hun plek komt dan vrij voor een ander.

Onder meer de GGD'en Twente en IJsselland hebben die oproep gedaan. Vrijwel alle testlocaties zitten voor de komende dagen volgeboekt. Tien locaties hebben nog een paar plekken en slechts vier locaties hebben voldoende ruimte. Zodra er nieuwe tijden vrijkomen voor een test, zijn die vrij snel gereserveerd. "We hopen dat er snel een landelijke oplossing komt. Tot die tijd vraag ik mensen geduld te hebben en solidair te zijn met elkaar", laat directeur Rianne van den Berg van GGD IJsselland weten.

De GGD'en zeggen dat ze wel meer willen testen, maar dat dit niet kan, omdat de laboratoria niet genoeg capaciteit hebben om alle monsters te verwerken. "Testen heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests vervolgens in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden", aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dat leidt tot lange wachttijden.