GGD: eind december kunnen we 80.000 mensen per dag testen

GGD: eind december kunnen we 80.000 mensen per dag testen

GGD: eind december kunnen we 80.000 mensen per dag testen ANP

De regionale gezondheidsdiensten zijn druk bezig om de capaciteit voor coronatesten uit te breiden. Momenteel worden bijna 43.000 mensen per dag getest en begin november zal dat zijn gestegen naar minimaal 60.000. Eind december kunnen de GGD'en minimaal 80.000 tests per dag afnemen. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland schrijft dat aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De GGD'en willen ook gebruikmaken van sneltesten, wanneer die goedgekeurd en ingevoerd worden. Ook daarvoor geldt dan dat mensen zich alleen moeten laten testen als ze klachten hebben, vanwege krapte bij het analyseren van de testen. Zodra er meer ruimte bij de laboratoria is en "iedereen met klachten binnen 24 uur kan worden getest", kunnen de sneltesten ook anders worden ingezet.

De GGD'en denken ook na over extra grote testlocaties, zogenoemde XL-locaties. Daar zouden 2500 tot 5000 mensen per dag getest moeten worden. De GGD'en praten daarover met anderen en in november zouden de eerste XL-locaties klaar moeten zijn.