Eye eert Paul Verhoeven in 2021 met retrospectief

Eye eert Paul Verhoeven in 2021 met retrospectief ANP

Eye Filmmuseum gaat regisseur Paul Verhoeven in 2021 eren met een groot retrospectief programma, meldt het filminstituut in Amsterdam woensdag. Ter voorbereiding brengt Eye begin november de gerestaureerde versie van de Hollywood-klassieker Total Recall weer uit.

De film, met in de hoofdrol megaster Arnold Schwarzenegger, draaide exact dertig jaar geleden in de bioscopen. De actiethriller betekende na RoboCop de definitieve doorbraak van Verhoeven in Hollywood. In de sf-film krijgt een bouwvakker (Schwarzenegger) in de toekomst een luxe reis naar Mars in zijn brein geïmplanteerd. Deze operatie maakt oude herinneringen bij hem los waardoor hij ongewild midden in een revolutie belandt.

Total Recall werd geprezen om de bloederige maatschappijkritiek en de sarcastische humor waar Verhoeven bekend om staat. Behalve Schwarzenegger spelen ook Sharon Stone en Michael Ironside hoofdrollen in de film.

Total Recall was een van de eerste films in de geschiedenis waarin computer-gegenereerde beelden werden gebruikt. Dit leverde Total Recall in 1991 ook een Oscar voor beste Visual Effects op.

Nieuws

menu