Extinction Rebellion demonstreert dansend verder door Amsterdam

Extinction Rebellion demonstreert dansend verder door Amsterdam ANP

Actiegroep Extinction Rebellion is na een demonstratie op het Museumplein zaterdag dansend de stad Amsterdam in gegaan. De betogers hadden van de gemeente toestemming om te protesteren tot 14.00 uur op het Museumplein, maar daarna meldden ze zich dansend, met mondkapjes, eerst voor de Stopera en daarna op de Blauwbrug in het centrum van de stad.

Met hun optreden vragen de actievoerders aandacht voor de klimaatcrisis waaraan de overheid volgens hen te weinig doet. "De gemeente heeft XR verboden om op andere plekken dan op het Museumplein te dansen", aldus de groep. "Echter, gezien de huidige urgentie in de klimaatcrisis, zoals de bosbranden in de Verenigde Staten, de droogte de afgelopen zomer en de beperkte klimaatplannen in de Troonrede, ziet XR geen andere optie dan dit verbod te negeren."

Vrijdag blokkeerden zo'n 330 actievoerders een kruising op de Zuidas. De politie heeft ze na een urenlange operatie van de weg gehaald. De actiegroep mocht van de gemeente demonstreren, maar blokkades van wegen of gebouwen zijn verboden. Ook moeten ze zich aan de coronamaatregelen houden. Op het Museumplein mogen ze dit weekend vier uur per dag protesteren. Zondag is de actiegroep wederom op het Museumplein.

Nieuws

menu