Effect vaccinaties wordt zichtbaar: minder coronabesmettingen in verpleeghuizen

Vaccinatie Foto: ANP

Het effect van de vaccinatiecampagne wordt steeds duidelijker zichtbaar. Verpleeghuizen melden de laatste weken veel minder coronabesmettingen. Dat concludeert De Volkskrant op basis van een data-analyse.

Terwijl buiten de verpleeghuizen het coronavirus weer oprukt, zet de dalende trend van besmettingen in verpleeghuizen juist door. De afgelopen week bleken 675 verpleeghuisbewoners besmet met het coronavirus, 28 procent minder dan de week daarvoor.

Op 18 januari kreeg de eerste bewoners van een verzorgingstehuis een prik met het coronavaccin. Inmiddels is bij het merendeel van de bewoners ook de tweede dosis toegediend. Uit de analyse van De Volkskrant blijkt ook dat voor het eerst sinds oktober bij minder dan 500 verpleeghuizen de afgelopen week een besmetting werd gemeld.

Waakzaamheid geboden

Toch is nog enige waakzaamheid geboden. In een verzorgingstehuis in Leek overleden 12 mensen aan het virus en raakten 70 personen besmet. Zestig bewoners hadden kort daarvoor de eerste prik met het Pfizer-vaccin gekregen en is in afwachting op de tweede prik om volledig beschermd te zijn.

Volgens bestuurder Goos Knol heeft de eerste prik mogelijk levens gered: ,,Sommigen hadden nauwelijks klachten. Tien anderen zijn weer hersteld. We kunnen het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar de lichte klachten zijn mogelijk te danken aan het feit dat ze al gevaccineerd waren.’’

Nieuws

menu