Eerste verkiezingsdebat op tv: alle ballen op Rutte

Alle ballen op Mark Rutte. Dat lijkt in aanloop naar de verkiezingen de strategie te zijn van veel politieke partijen. Ook bij het verkiezingsdebat van RTL Nieuws kozen veel lijsttrekkers zondagavond voor die koers.

Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) voorafgaand aan het RTL Verkiezingsdebat.

Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) voorafgaand aan het RTL Verkiezingsdebat. FOTO ANP

Meteen al bij de eerste stelling over corona en de druk op ziekenhuizen gaan PVV, SP en D66 voor de schenen van de premier. In die vliegende tackle wordt meteen CDA meegenomen.

Geert Wilders (PVV) verwijt het zijn twee grootste concurrenten dat zij de zorg hebben ’verwaarloosd’, net als Lilian Marijnissen (SP) die eveneens treurt om ’de staat van de zorg.’ Sigrid Kaag (D66) gooit het over een andere boeg en wijst er fijntjes op dat VVD en CDA ooit hebben overwogen om de politiek te laten besluiten wat er moet gebeuren als coronapatiënten de ic’s overspoelen. „Ik heb me altijd verzet tegen de keuze van VVD en CDA dat er bij code zwart geloot moet worden.”

Zenuwen

Het debat van RTL Nieuws liep niet bepaald vlekkeloos. Camera’s zoomden op verkeerde momenten in en uit en presentatrice Jetske Schrijver praatte meermaals per ongeluk door de lijsttrekkers heen omdat de regie vergeten was om haar microfoontje op tijd uit te zetten.

Het televisieprogramma had bovendien bedacht dat het misschien wel kan lonen om gewone burgers vragen te laten stellen aan politici, maar dat kwam niet goed uit de verf. Zenuwen speelde melkveehouder Bert-Jan Verboom in ieder geval zoveel parten dat hij begon te hakkelen. Hij had zich nog wel zo voorgenomen om D66-lijsttrekker Kaag het vuur aan de schenen te leggen over haar plannen om de veestapel te halveren, maar Kaag had aan de peentjes zwetende boer geen partij.

Op de kast

PVV-leider Wilders kreeg Sigrid Kaag (D66) wel op de kast toen het debat ging over diversiteitsquota in de politiek. „Dat kán toch niet”, riep ze verbolgen uit toen Wilders zei dat hij niet houdt van dit soort quota, maar wel graag iemand van kleur wil nomineren voor de positie van minister van cultuur, namelijk Zwarte Piet.

Mark Rutte (VVD) gaf juist Wilders een veeg uit de pan omdat de PVV-leider niet wil dat Khadija Arib nogmaals Kamervoorzitter wordt louter omdat ze twee paspoorten heeft. „U twijfelt aan haar loyaliteit. Zo vreemd. Waarom doet u dat zichzelf aan?”

Het RTL Nieuwsdebat was voor de lijsttrekkers het tweede grote verkiezingsdebat. Vrijdag was de aftrap bij NOS Radio 1. Wat daar opviel is dat linkse partijen zich met nog maar iets meer dan twee weken tot de stembusgang maar niet in de kijker weten te spelen. SP’er Marijnissen doet het aardig, maar excelleert niet. GL’er Klaver is zelfs ronduit flets.

Ook bij RTL Nieuws maakte de groene lijsttrekker weinig indruk. Zijn verkiezingsverhalen waarin steeds familieleden figureren, werkten hier en daar zelfs op de lachspieren. Hij ging bovendien onderuit door te insinueren dat Ronald Koeman nog bondscoach van Oranje is. Dat de beste man inmiddels allang de coach van FC Barcelona is, was hem kennelijk ontgaan.

Rutte kwam tijdens het debat amper in de problemen, maar het was vooral Wilders die de spotlights stal. Wopke Hoekstra is als lijsttrekker een van de nieuwkomers in de debat-arena. Overduidelijk had hij training gehad. Hij pakte de camera vol en wist daarmee de aandacht te trekken van de kijkers thuis.

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen deed niet mee aan het RTL-debat. Er vielen slechts zes plekken te vergeven. Volgens de zender vielen de sociaaldemocraten met het oog op de peilingen nét buiten de boot.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Verkiezingen