Eerste ministerraad sinds het zomerreces

Eerste ministerraad sinds het zomerreces ANP

Het kabinet komt vrijdag voor het eerst sinds het zomerreces weer voltallig bijeen voor de wekelijkse ministerraad. Na afloop geeft premier Mark Rutte zoals gebruikelijk een persconferentie. Voorafgaand aan de ministerraad komen vertegenwoordigers van het Caribische deel van het Koninkrijk bij elkaar voor de zogeheten Rijksministerraad.

De premier en andere betrokken bewindspersonen onderbraken vorige week al het reces om het oplopende aantal coronabesmettingen te bespreken. Woensdag debatteerde de Tweede Kamer erover. Het debat ging veel over het bron- en contactonderzoek door de GGD en het plan voor een quarantaineplicht dat zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekendmaakte.

De Tweede Kamer was tijdens het coronadebat erg kritisch over de mogelijke quarantaineplicht. Een oproep van D66-fractievoorzitter Rob Jetten om af te zien van een plicht voor mensen die tijdens het bron- en contactonderzoek naar voren komen, kon op een meerderheid rekenen. De Kamer denkt dat mensen het bron- en contactonderzoek zullen vermijden, als het strafbaar wordt om vroegtijdig uit quarantaine te gaan. Ze willen mensen liever motiveren dan een plicht opleggen.

Nieuws

menu