Eerste boeren op trekker gearriveerd in Den Haag, geen overlast op snelwegen

Boeren verzamelen met hun tractors voor vertrek naar Den Haag. FOTO ANP/ PIROSCHKA VAN DE WOUW

De eerste boeren zijn met hun trekkers gearriveerd in Den Haag. Uit verschillende delen van het land zijn sinds maandagavond boeren op weg gegaan naar Den Haag waar ze vandaag willen demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Uit onder meer Limburg en Groningen zijn al vele tientallen boeren onderweg, zegt Mark van den Oever van de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF).

Van den Oever weet niet hoeveel boeren op pad zijn gegaan, maar hij schat het op enkele honderden. Ook vanuit Noord-Holland en Noord-Brabant en de Achterhoek zijn sinds maandagavond al boeren onderweg richting Den Haag.

De boeren houden vanochtend een ‘trekkerdefilé’ langs paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De actiegroep heeft daarvoor naar eigen zeggen toestemming van de gemeente en de politie. Deze instanties besloten dat een urenlange demonstratie met trekkers voor de deuren van het koninklijk paleis niet is toegestaan.

Volgens FDF komen er zo’n duizend tractoren uit het hele land naar Den Haag. Een onbekend aantal actievoerders komt met de auto. Ze zullen zich verzamelen bij een podium op de Koekamp. Een lid van het Kabinet van de Koning neemt daar de noodkreet van FDF in ontvangst.

Na het trekkerdefilé gaan de actievoerders naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam. Met de actie Code Oranje willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet.

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten alert te zijn op mogelijke landbouwvoertuigen en raadt aan indien nodig de rijstijl aan te passen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Boerenprotest