Drugsvilla Willemsoord was 'mega methlab'. Er stond nog productie klaar voor 55 miljoen euro

Het drugslab dat in mei is aangetroffen in een villa nabij het Overijsselse Willemsoord, had een enorme capaciteit. De middelen die de politie aantrof bij de inval, waren alleen al genoeg om voor ruim 55 miljoen euro aan crystal meth te produceren.

In mei werd in Willemsoord een drugslab ontdekt.

In mei werd in Willemsoord een drugslab ontdekt. Foto: archief Wilbert Bijzitter

Lange tijd sprak de politie over een lab van een ‘forse omvang’ in Willemsoord. Inmiddels is duidelijk dat de aangetroffen hoeveelheid pure meth en grondstoffen buitengewoon groot is. Volgens Maarten Meulemeesters, advocaat van de bewoner van de villa, werd er bij de inval eind mei 340 gram methamfetamine (de officiële term voor crystal meth) aangetroffen en 550 liter methamfetamine-olie: een grondstof voor de productie van de harddrug.

‘55 miljoen is zuinige schatting’

De olie wordt met een stevig zuur omgezet naar methamfetamine. Wie er efficiënt mee omgaat, kan er evenveel kilo’s van de uiteindelijk drugs uithalen, zegt drugsexpert en oud-politieman Johan Warmerdam van Bureau Drugszaken. De geschatte waarde van crystal meth is 100 euro per gram, wat maakt dat de restanten die zijn aangetroffen aan de Ronde Blesse voor ruim 55 miljoen op straat verkocht hadden kunnen worden. „Dat is nog een zuinige schatting”, zegt Warmerdam.

Ter vergelijking: in Kerkenveld werd een lab ontmanteld waar enkele tientallen miljoenen meth werd aangetroffen. In Hollandscheveld en Eext waren gelijksoortige labs nog in opbouw toen ze werden ontdekt. Het lab in Willemsoord komt daar dus ruim boven. Of justitie vermoedt of er vanuit Willemsoord nog meer drugs is vervaardigd en verhandeld, is onduidelijk.

Op foto’s, in handen van Dagblad van het Noorden en de Steenwijker Courant, is te zien dat er na de ontmanteling van het lab meerdere vaten in vrachtwagens worden geladen bij de villa in Willemsoord.

‘Boss’ en ‘Mexis’ kwamen terug in EncroChat

Meulemeesters heeft inmiddels inzage gehad in het politiedossier, dat volgens hem is afgerond. Uit het rapport maakt Meulemeesters op dat de politie via EncroChat-gesprekken de drugsvilla aan de Ronde Blesse op het spoor kwam. Dat leidde eind mei tot een grote politie-inval in de vrij afgelegen woning. Daarbij werd de 65-jarige eigenaar aangehouden. Hij is nog steeds verdachte in de zaak.

De politie ontdekt dit jaar veel meer drugslaboratoria. Dat komt mede omdat het de politie lukte de door criminelen veelgebruikte EncroChat te kraken. Maandenlang kon de politie meekijken met criminelen die er gebruik van maken.

Volgens Meulemeesters bevatten de versleutelde berichten diverse aanwijzingen dat er Mexicanen betrokken zijn bij de productie van de zeer verslavende harddrug in Willemsoord. „In deze gesprekken lijkt het alsof deze twee personen verantwoording moeten afleggen aan iemand die ze ‘Boss’ noemen. De politie vermoedt dat deze persoon uit Mexico afkomstig is.” Ook komt in de gesprekken veelvuldig de term ‘Mexis’ terug, wat op Mexicanen duidt.

De advocaat benadrukt dat zijn cliënt geen gebruik maakte van de chatdienst.

Geen gevaar

Sinds eind juli mag de 65-jarige verdachte de rechtszaak onder voorwaarden in vrijheid afwachten. Hoewel de Mexicaanse drugswereld te boek staat als extreem gewelddadig, meent Meulemeesters dat zijn cliënt niets te vrezen heeft van een afrekening of andere bedreigingen. „Zover ik weet gaat alles goed”, zegt hij.

Over hoe de verdachte naar de verdenkingen tegen hem kijkt, laat de advocaat niets los. Pas op de zitting, waarvan de datum nog niet bekend is, moet hierover meer duidelijk worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland