Drugs-expert: 'Levensgevaarlijke situatie rond cocaïnewasserij Nijeveen: één vonkje was genoeg geweest voor felle brand'

In de grote stal werd de ruimte ontdekt.

In de cocaïnewasserij in Nijeveen werden tienduizenden liters chemicaliën gevonden. Een vonkje was genoeg geweest voor een felle brand, zegt drugsexpert en oud-politieman Johan Warmerdam van Bureau Drugszaken. Een schok, ook voor de jongeren die onder hetzelfde dak in een keet zaten.

Cocaïnelabs zijn volgens Warmerdam levensgevaarlijk door de grote hoeveelheid brandbare chemicaliën die nodig is om de drug weer bruikbaar te maken. Eerst worden de drugs ergens in opgelost, om het vervolgens met gevaarlijke stoffen weer uit de oplossing te halen.

In Nijeveen trof de politie afgelopen vrijdag tienduizenden liters chemicaliën aan bij de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is ontmanteld. De eigenaar van de manege, een gevierd Friese paarden-man, werd bij de inval aangehouden.

Lees ook | Wie is de eigenaar van de cokemanege in Nijeveen? ‘Paardenhandelaar die zo hard als beton kan zijn’ [PREMIUM]

Op basis van de beelden oordeelt Warmerdam dat het lab in Nijeveen behoorlijk professioneel was. „Ze werkten met betonmolens en lektafels en ze goten de gewonnen cocaïne over in mallen van een kilo. Dat doe je niet als je op kleine schaal produceert.”

In Nederland zijn volgens de expert al eerder felle branden ontstaan in cocaïnewasserijen.

‘Politie heeft vaak hulp criminelen nodig voor het proces’

Het wassen van cocaïne is volgens Warmerdam vaak een ingewikkeld proces. ,,De politie heeft vaak hulp nodig van de criminelen die het proces beheersen om de drug eruit te krijgen.” Het zou kunnen verklaren waarom de dertien Colombianen bij de wasserij in Nijeveen betrokken waren. „Zij die de drugs oplossen en naar Nederland verschepen, weten ook het best hoe het er weer uitgehaald moet worden.”

Warmerdam noemt het een wonder dat er niets is misgegaan. Het lijkt hem aannemelijk dat de gevaarlijke stof aceton werd gebruikt voor het wassen van de cocaïne. ,,Als dat ontbrandt, krijg je een hele felle brand die snel om zich heen grijpt. Als er in die schuur een vonkje bij was gekomen, was er geen houden meer aan geweest”, zegt hij.

Jongerenkeet naast de wasserij

Onder hetzelfde dak als de cocaïnewasserij staat een jongerenkeet waarin geregeld jeugd uit de buurt samenkwam. Zij vielen van verbazing van hun stoel toen ze het nieuws hoorden over het lab. Ze zijn door de politie buiten het onderzoek gelaten en waren zich niet bewust van de gevaarlijke situatie waar zij zich naast bevonden.

„Wij hebben ook niet geweten dat er zulke activiteiten aan de gang waren. Deze mensen waren professionals. Alles was zelfs afgeplakt met 1,5 meter materiaal”, zeggen via hun Instagram-kanaal.

Het is onduidelijk of er de afgelopen maanden feesten zijn gegeven in het jeugdhonk. De jongeren laten weten dat de komende tijd de deuren gesloten blijven, maar willen verder niet reageren.

Grootste cocaïnewasserij ooit

Nooit eerder werd zo’n grote cocaïnewasserij ontdekt in Nederland. Volgens hen was er de mogelijkheid om dagelijks tussen de 150 en 200 kilogram cocaïne te wassen.

In welke verhouding staat dat tot de cokehandel in Nederland? Volgens Warmerdam is die hoeveelheid een druppel op een gloeiende plaat afgezet tegen wat er ingevoerd wordt.„Het is dan ook niet zo dat je een ontmanteling als deze meteen terugziet in de straatwaarde.”

‘Veel schuren en gebouwen in Noorden die aantrekkelijk zijn’

Noord-Brabant stond altijd bekend als de provincie van de drugslabs. Ook in Noord-Nederland worden steeds vaker laboratoria opgerold. Zo werden er dit jaar al kleinere labs opgerold in Eext en Kerkenveld. ,,In het Noorden staan veel schuren en gebouwen leeg die voor drugscriminelen heel aantrekkelijk zijn. Je zult zien dat er meer van dit soort labs bovenkomen, als de politie er nog meer prioriteit aan zou geven. Het is naïef om te denken dat dit alleen in het Zuiden voorkomt.”

In het oosten van het land gaan volgens Warmerdam brieven rond met daarop de tarieven voor de verhuur van ruimtes voor bijvoorbeeld hennepteelt: ,,Als je als boer in financiële problemen zit en bij wijze van spreken moet kiezen tussen de hypotheek betalen of de koeien eten geven dan kan het heel aanlokkelijk zijn om een enveloppe met 10.000 euro aan te nemen. Wij pleiten dan ook voor weerbaarheidstrainingen voor verhuurders.”

Nieuws

menu