Dringend advies veiligheidsregio: ga niet Sint-Maarten lopen

Dringend advies veiligheidsregio: ga niet Sint-Maarten lopen

Dringend advies veiligheidsregio: ga niet Sint-Maarten lopen ANP

Het leek even door te kunnen gaan, maar Veiligheidsregio Noord-Holland Noord geeft donderdag toch het dringende advies om dit jaar Sint-Maarten niet te vieren. Op 11 november gaan kinderen traditiegetrouw langs de deuren met zelfgemaakte lampionnen om liedjes te zingen. Als beloning krijgen ze van de bewoners snoep of fruit.

De veiligheidsregio meldt: "Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen."

Sint-Maarten wordt niet overal in het land gevierd, al is de traditie steeds populairder aan het worden. Vooral in Noord-Holland, Limburg en Groningen gaan kindjes nog zingend langs de deuren.

Genoeg ruimte

De Veiligheidsregio Groningen stelt dat als iedereen zich aan de regels houdt, er genoeg ruimte is om drukte te voorkomen. Wel moeten mensen erop letten dat de zingende kindjes 1,5 meter afstand van de voordeur houden. Ouders moeten zorgen dat de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk blijven. En de gulle gevers moeten het liefst voorverpakte traktaties uitdelen.

Wie klachten heeft, kan maar beter de voordeur niet openen. "Voor ieder die niet aan Sint Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur."