Drie opties resteren informateur Remkes na afschieten minderheidskabinet

PvdA en GL: besluit in formatie is aan VVD, D66 en CDA ANP

Nu een extraparlementair minderheidskabinet wordt afgeschoten, rest de formerende partijen VVD, D66 en CDA nog drie opties: nieuwe verkiezingen, verder praten met zes partijen of voortzetting van het huidige kabinet.

Dat zeggen betrokkenen na een middag praten met informateur Remkes, die behalve de kopstukken van het ’motorblok’ ook andere leiders had uitgenodigd van ’constructieve partijen uit het politieke midden’, te weten PvdA, GL, CU, SGP, Volt en éénpitter Den Haan.

PvdA en GL verlieten het gesprek na bijna zes uur met de mededeling dat ze voor zichzelf geen rol zien in een extraparlementair minderheidskabinet. Daarbij zouden de drie formerende partijen een dun regeerakkoord op hoofdlijnen schrijven waarbij bewindslieden ook van de gedogende partijen zouden kunnen komen. Volgens PvdA en GL zijn VVD, D66 en CDA er alleen nog niet over uit wat ze met zo’n ’extraparlementair’ kabinet bedoelen. Het lijkt erop dat deze exotische optie wordt afgeschoten.

„Zij moeten een keuze maken”, zegt Klaver over de leiders van het ’motorblok’. „We hopen dat ze kiezen voor een brede meerderheidscoalitie.” De ’puzzelstukjes liggen op tafel’, vult Ploumen aan. „Het is aan deze partijen om ze aan elkaar te leggen.”

Niet direct nee

Volgens CU-leider Segers is er bij Remkes eerst uitgelegd ’welke gradaties van betrokkenheid’ er mogelijk zijn bij een extraparlementair kabinet, bijvoorbeeld of de constructieve partijen bewindspersonen willen leveren voor een extraparlementair kabinet. Segers heeft ’niet direct nee gezegd’. Er is ook gesproken over de nieuwe bestuurscultuur. Volgens hem was de sfeer goed.

Den Haan heeft naar eigen zeggen ’een prettige dag’ beleefd aan tafel bij Remkes. „We konden alles in openheid bespreken.” Ze kon ’niet vooruitlopen’ op de vraag waar die gesprekken toe hebben geleid.

Hulpjes opgeroepen

Voorlopig blijven VVD, D66 en CDA nog wel even in overleg bij Remkes. Inmiddels zijn bij partijleiders Rutte, Kaag en Hoekstra ook hun hulpjes Hermans, Jetten en Heerma aangeschoven. Volgens de informateur is zowel een meerderheidscoalitie als een ’traditioneel minderheidskabinet’ niet meer mogelijk. Hij wil deze woensdag ’conclusies trekken’ over de formatie van een kabinet.

Voortzetting van de huidige coalitie zou betekenen dat VVD, CDA, D66 en CU weer samen gaan regeren. D66 moet dan z’n bezwaren tegen de CU opzijzetten, de CU z’n bezwaren tegen VVD-leider Rutte als beoogd premier. Bij een coalitie met zes partijen zouden ook nog PvdA en GL meedoen aan het kabinet. Hiertegen hebben VVD en CDA altijd bezwaren geuit.

Nieuws

menu