Dit zijn de coronamaatregelen en versoepelingen die Rutte en De Jonge tijdens de persconferentie gaan aankondigen

Rutte en De Jonge geven weer coronapersconferentie ANP

De theaters, pretparken, musea en dierentuinen gaan weer open. Vermoedelijk worden er nog geen besluiten genomen over versoepelingen voor kerst en oud en nieuw. Dit zijn de maatregelen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond waarschijnlijk aankondigen tijdens de persconferentie.

Het kabinet vreest dat het coronavirus weer opleeft, als het de teugels rond de feestdagen teveel laat vieren. Zo zijn er twijfels over het heropenen van de horeca en of nu al bepaald moet worden hoeveel gasten je thuis mag ontvangen.

Het aantal coronagevallen daalt geleidelijk. Gisteren telde Nederland 4873 nieuwe vastgestelde besmettingen, waarvan 119 in Friesland, 103 in Drenthe en 94 in Groningen. Het geeft het kabinet genoeg aanleiding om de theaters, musea, dierentuinen en pretparken vanaf donderdag weer te openen. Ook het aantal gasten dat thuis over de vloer mag komen gaat iets omhoog, van 2 terug naar 3.

Kabinet durft verdere versoepeling nog niet aan

Over het heropenen van de horeca zijn nog geen knopen doorgehakt. Sowieso blijven de restaurants en café’s tot half december gesloten, zoals eerder werd aangekondigd. Het is mogelijk dat bij het heropenen onderscheid gaat worden gemaakt tussen restaurants en kroegen waar mensen heen gaan om alcohol te drinken. Waarschijnlijk is hier pas in december meer over bekend.

Het kabinet is bang dat de maatregelen te snel versoepeld worden, nadat het aantal besmettingen na de versoepelingen in de zomer snel opliep. Tijdens de persconferentie van dinsdagavond zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge naar verwachting vooral ingaan op de overwegingen en dilemma’s die er zijn bij het afschalen van de maatregelen.

Proefevenementen (in Drenthe?)

Om ervoor te zorgen dat de samenleving weer veilig kan worden opgestart, gaan vanaf januari experimenten van start in de horeca en evenementensector. Hierbij kijken onderzoekers of het bijvoorbeeld mogelijk is om op minder dan anderhalve meter afstand een concert te bezoeken en of een voetbalstadion weer gevuld kan worden als toeschouwers een mondkapje dragen. De proefpersonen mogen alleen deelnemen als zij van tevoren negatief getest zijn.

Wel moet het aantal besmettingen daarvoor zo zijn teruggedrongen, dat het risiconiveau in de regio niet meer op ‘zeer ernstig’ of ‘ernstig’ staat. Dat is momenteel nog nergens het geval.

Wel zei de provincie Drenthe al open te staan om als proeftuin te fungeren. Tot nu toe zijn er experimenten gepland bij voetbalwedstrijden van NEC en Almere City, in het Beatrix Theater in Utrecht en bij twee concerten in de Ziggo Dome.

Nieuws

Meest gelezen