Dit zei premier Rutte bij de persconferentie over corona: de hoofdpunten op een rijtje

Premier Mark Rutte (L) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Premier Mark Rutte noemde het donderdagavond ‘zorgelijk’ dat steeds minder mensen in Nederland zich aan de veiligheidsregels houden die gelden vanwege corona. Hij richtte zich specifiek tot jongeren en draaide versoepelingen in de horeca terug. Lees hier de hoofdpunten uit de persconferentie.

„Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars”, zei Rutte. „De cijfers liegen er niet om.” Rutte riep op de regels weer na te leven. „We dreigen de winst te verspelen die we met elkaar de afgelopen maanden hebben geboekt.”

Een tweede lockdown hoeft volgens Rutte niet, als men de regels naleeft.

‘Denk niet: ik ga schouder aan schouder zitten’

De premier benadrukte dat de meeste besmettingen bij mensen thuis ontstaan. Het gaat vaak om feestjes en etentjes. „Denk niet: ik kan gerust schouder aan schouder op de bank gaan zitten, met ooms, tantes, neefjes en nichtjes of de buren.”

Jongeren: hou je beter aan de regels

Rutte richt zich specifiek tot jongeren. „Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je zelf, maar ook voor anderen.” Hij riep jongeren die zich niet aan de regels hebben gehouden op niet in de buurt te komen van mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen.”

Corona is niet voorbij, het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is.”

Opties om in te grijpen: horeca sluiten en supporters weren

Rutte gaf een paar opties om in te kunnen grijpen. Zo kan er voor gekozen worden horeca en nachtwinkels een sluitingstijd op te leggen van 0.00 uur.

Ook is er de optie de aanwezigheid van supporters in voetbalstadions en bij trainingen te beperken. Hij gaf een voorbeeld. „In Rotterdam hebben we hartstochtelijk zingende Feyenoord-supporters gezien. Geheel tegen de regels in. We kunnen ons voorstellen dat de burgemeester van Rotterdam de aanwezigheid van supporters niet meer toestaat.”

Introductieweken voor studenten

Voor introductieweken voor studenten komen er regels. Activiteiten moeten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten mogen alleen in kleine groepen en op anderhalve meter. „Activiteiten voor werving kunnen niet toestaan: dus geen ontgroeningen.”

Horeca: eerdere versoepeling teruggedraaid en mogelijkheid te sluiten

Rutte signaleert dat naleving van de basisregels in de horeca verslapt. „Daarom draaien we eerdere versoepelingen terug.” Mensen moesten al reserveren en een check bij de deur was ook al een regel. Nieuw is dat mensen naam en contactgegevens moeten noteren, zodat die gegevens er zijn bij bronnen- en contactonderzoek.

Nieuw is ook: een restaurant of museum gaat dicht voor maximaal 14 dagen als de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

GGD gaat mensen nabellen die uit vliegtuig komen

Op Schiphol komt vanaf volgende week een corona-teststraat. Mensen die uit een risicogebied komen kunnen door die teststraat. Verplicht is dat niet.

Minister Hugo de Jonge liet weten dat de GGD mensen gaat nabellen die uit het vliegtuig komen dat vanuit een ‘oranje’ gebied kwam om te checken of zij zich aan de regels houden. Mensen die uit zo’n risicogebied komen moeten in quarantaine.

App gaat getest worden in Drenthe en Twente

De app die mensen moet waarschuwen als ze in de buurt zijn geweest met iemand die corona heeft gaat eerst door een testfase. Die tests worden uitgevoerd in Drenthe en Twente. Dit zou gebeuren vanaf 17 augustus.

Nieuws

menu