Dit kunnen we verwachten van de persconferentie van Rutte en Kuipers over corona en de versoepelingen

Minister Ernst Kuipers tijdens zijn eerste coronapersconferentie. ANP

Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie over corona en de maatregelen. Dit zijn de versoepelingen die we kunnen verwachten.

Wat de bronnen bevestigen:

Cafés, bioscopen en theaters mogen open tot 22.00 uur. Evenementen kunnen doorgaan, mits deelnemers een vaste zitplaats hebben. En het sportpubliek mag weer plaatsnemen op de tribunes. Deze versoepelingen gaan woensdag, de dag na de persconferentie, in.

Dat hebben Haagse bronnen inmiddels bevestigd.

Het kabinet gaat daarmee een stap verder dan het OMT. Dat adviseerde om een sluitingstijd van 20.00 uur aan te houden. Het kabinet lijkt te luisteren naar de (protest)geluiden uit de sectoren. Na de ministerraad van vrijdag zei Mark Rutte al tegen de pers dat het uithoudingsvermogen van Nederland als het gaat om de coronamaatregelen ‘nul komma nul’ is.

De coronapas komt terug

Voor toegang tot de horeca wordt de coronapas ingevoerd. Gasten moeten bewijzen dat ze gevaccineerd, genezen of getest zijn.

Dierentuinen en andere doorstroomlocaties, zoals pretparken en musea, mogen ook weer open. Daar gelden vanaf woensdag de regels voor niet-essentiële dienstverlening, zoals nu in de winkels geldt: mondkapjes moeten op, anderhalve meter afstand houden is geboden en er zit een maximum aan het aantal bezoekers (1 per 5 vierkante meter).

Wie vallen buiten de boot?

De festivals en andere evenementen zonder vaste zitplaatsen trekken aan het kortste eind. Daarvoor zijn geen versoepelingen aangekondigd. Tijdens de persconferentie moet blijken of er al gesproken zal worden over het perspectief voor deze sectoren. Datzelfde geldt voor de nachthoreca, ook die moet gesloten blijven.

Quarantaineregels en scholen

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, is het advies van het OMT. Als het kabinet vandaag besluit dit advies over te nemen zal bij een corona-uitbraak niet meer de hele klas naar huis moeten.

Het beoogd advies is dat in zo’n situatie alle leerlingen zich dagelijks testen. Dit geldt voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs, ook als leerlingen 18 jaar of ouder zijn.

Het OMT erkent dat dit advies zeker tot meer besmettingen zal leiden, ook onder volwassenen. Toch weegt het belang van het onderwijs zwaar genoeg om met dit advies te komen, schrijft voorzitter Jaap van Dissel.

Wanneer is de persconferentie?

Dinsdagavond om 19.00 uur geven premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers een persconferentie over corona en alle maatregelen/versoepelingen. De persconferentie is live te volgen op dvhn.nl .

Nieuws

menu