Dit is wat we vanmiddag van Rutte en De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen

Foto: ANP Bart Maat
Avondklok
Komt ie er wel, of komt ie er niet? Als het aan het kabinet ligt wel, maar steun vanuit de Tweede Kamer lijkt vooralsnog uit te blijven. Coalitiepartij D66 is tegen de invoering en wil meer bewijzen zien voor de effectiviteit van de maatregel. Daarnaast vraagt de partij zich ook af of een avondklok wel te handhaven is. Ook wacht het kabinet nog op nader advies van het Outbreak Managment Team (OMT). Woensdagochtend overlegt het kabinet opnieuw over de aan te kondigen maatregelen.
Mocht de avondklok er komen, dan gaat deze waarschijnlijk gelden tot en met 9 februari. Over het tijdstip van ingaan en beëindiging wordt nog gesproken. Ingewijden melden dat het tijdstip een half uur opschuift naar 20.30 uur. Zo moet het onder meer makkelijker worden voor kinderen om na het sporten en trainen nog thuis te komen, is de redenering achter het voorstel .
De NOS meldt dat mensen die zonder geldige reden op straat zijn, een boete van 95 euro riskeren. Alleen met een werkgeversverklaring waarmee je kunt aantonen dat je op straat bent vanwege reisbeweging tussen werk en huis, mag je je ‘s avonds op straat vertonen. Op de website van de overheid komen modelverklaringen die een werkgever kan invullen.
Naast de avondklok wordt er ook overwogen om het thuisbezoek nog verder in te perken. Huishoudens mogen nu twee personen ontvangen. Een nieuwe maatregel zou kunnen betekenen we nog maar één persoon of zelfs niemand thuis mogen ontvangen.
Minder vliegverkeer en strengere controles
Het kabinet overweegt ook strengere maatregelen voor het vliegverkeer. Mensen die vanuit een hoog risicogebied naar Nederland vliegen zouden naast de verplichte PCR-test ook sneltest moeten ondergaan. Momenteel is de hele wereld aangemerkt als hoog risicogebied. De sneltestregel geldt nu alleen voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.