Dit is wat we dinsdagavond van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen

De persconferentie is dinsdagavond om 19.00 uur live te volgen op de website van Dagblad van het Noorden

De persconferentie is dinsdagavond om 19.00 uur live te volgen op de website van Dagblad van het Noorden ANP

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven zeer waarschijnlijk dinsdagavond een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?

Het lijkt woensdag 28 april te worden dat we weer het terras op mogen, hogescholen hun studenten kunnen verwelkomen en dat het na 22.00 uur weer is toegestaan de straat op te gaan. Een ingewijde meldt dat het kabinet iets positiever tegenover de datum van 28 april staat om de eerste versoepelingen in te zetten.

Het is nog niet zeker of alle versoepelingen in één keer doorgevoerd kunnen worden. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld de winkels nog moeten wachten.

Avondklok

De avondklok gaat er als eerste af. Dat zou betekenen dat we op 28 april na bijna drie maanden weer in de nacht over straat mogen. De omstreden avondklok ging in op zaterdag 23 januari.

Bezoekregeling

De huidige bezoekregeling met één bezoeker per dag wordt waarschijnlijk verruimd. Je mag thuis dan weer twee bezoekers per dag ontvangen.

Terrassen en winkels

Mogelijk zit dat koude biertje op het terras er vanaf 28 april eindelijk in. Winkels mogen dan ook meer bezoekers ontvangen. Voor deze versoepelingen gelden wel voorwaarden die nog bekend moeten worden.

Hoger onderwijs

Studenten van de hogescholen en universiteiten mogen vanaf 26 april weer minimaal één dag in de week fysiek naar colleges. Zij zitten sinds half december volledig thuis.

De volgende stappen

Als de versoepelingen worden doorgezet, kan er worden gekeken naar stap twee van het plan om ons land uit de harde lockdown te halen. Deze tweede stap wordt op z'n vroegst op 11 mei gezet. Daarvoor moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen.

Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om binnen sporten. Pretparken en dierentuinen kunnen onder voorwaarden open en kunst- en cultuurbeoefening wordt binnen toegestaan.

Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd.