Diederik Gommers is klaar met 'halfzachte' maatregelen: 'Snelle lockdown is nodig'

Ic-arts Diederik Gommers. FOTO ANP

Diederik Gommers noemt het opnieuw gestegen aantal coronabesmettingen reden om snel in een volledige lockdown te gaan. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care werken de ‘halfzachte’ maatregelen van het kabinet niet.

Daarmee reageert Gommers op de  zaterdagmiddag bekendgemaakte cijfers  van het RIVM: 6504 nieuwe besmettingen. Dat zijn er ruim 500 meer dan gisteren, terwijl iedereen eigenlijk hoopte dat vandaag de effecten van de laatste coronamaatregelen zichtbaar zouden worden. ,,Die maatregelen zijn niet afdoende gebleken”, concludeert hij. ,,De bedoeling was  flatten the curve . Dat wil nog niet lukken.”

Hardere maatregelen zijn nodig om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen, zegt het lid van het Outbreak Management Team. ,,Ik ben er een groot voorstander van dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan. En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit.”

Lees ook | De Jonge blijft hopen op afvlakking coronacijfers

Gommers hoopt dat het kabinet haast maakt met het nemen van nieuwe maatregelen. ,,Wat mij betreft mag het allemaal een beetje sneller in een crisis als deze. Mark Rutte moet niet weer op vrijdag zeggen dat hij gaat nadenken over nieuwe maatregelen. Het beleid gaat over ongelooflijk veel schijven, en je ziet het aantal besmettingen al de hele week oplopen. Ik snap niet dat we niet strakker en strenger in de wedstrijd zitten.”

Halfzacht beleid

De ic-arts erkent dat het kabinet in een moeilijke positie zit, door te moeten kiezen tussen medische en economische gevolgen van het coronabeleid. ,,Strengere maatregelen hebben absoluut economische consequenties, maar dit halfzachte (beleid) ook. Want het is niet effectief en het duurt nu langer.”

Gommers zegt er opnieuw bij dat hij niet te veel angst wil zaaien met zijn boodschap. De behandelmethoden om het virus tegen te gaan, worden met de week beter. Een steeds kleiner deel van de besmette mensen belandt op de intensive care. ,,Het gevaar zit hem er meer in dat de coronazorg de reguliere ziekenhuiszorg verdringt. Bijna tien procent van de ziekenhuisbedden wordt nu bezet door covidpatiënten. Dat aantal moet echt omlaag.”

Mondkapjesplicht

Ook viroloog Ab Osterhaus sluit niet uit dat een lockdown nodig is om de stijgende besmettingscijfers te beteugelen. Maar om goed te polsen of de laatste maatregelen van het kabinet effect hebben, raadt hij aan nog twee dagen te wachten. ,,Je zou willen dat de cijfers nu al afbuigen, maar het is nog iets aan de vroege kant om nu conclusies te trekken. Maar dat de cijfers naar beneden moeten, is duidelijk. Het virus verspreidt zich nu en we staan nog aan het begin van de winter. De verwachting is dat het virus in de koude maanden sterker wordt.”

Osterhaus ziet vooral heil in een mondkapjesplicht in openbare, gesloten ruimten. Volgens de viroloog wordt het nut van het dragen van mondkapjes steeds meer bewezen. ,,Waar je eerst als een melaatse werd aangekeken als je een mondkapje droeg, moeten we toe naar een situatie dat mensen gegeneerd zijn als ze dat níet doen.”

Nieuws

menu