'Die heeft' in plaats van 'hij of zij heeft': persbureau ANP gaat genderneutrale voornaamwoorden gebruiken

ANP-redactie in 2019. FOTO KEES VAN DE VEEN

Persbureau ANP stapt over op het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden. Voor mensen in het nieuws die zich niet als man of vrouw identificeren gebruikt het ANP vanaf vandaag (donderdag) ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’ in plaats van ‘hem’ of ‘haar’.

„We gaan met deze aanpassing in ons stijlboek mee met maatschappelijke ontwikkelingen”, zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Volgens hem maken steeds meer mensen die zich niet identificeren als man of vrouw duidelijk zich niet te herkennen in de wijze waarop ze beschreven worden.

Vanaf vandaag gebruikt het ANP daarom voor personen die dat zelf aangeven ‘die’ in plaats van ‘hij’ en ‘zij’. De woorden ‘hem’ of ‘haar’ worden vervangen door ‘diens’. Ook ‘hen’ en ‘hun’ kunnen gebruikt worden als voornaamwoorden.

'Taal leeft, soms schuurt of wringt dat'

Het ANP is niet het eerste Nederlandse medium dat deze aanpassing doorvoert. Voor de invoering van de nieuwe taalregels heeft het persbureau advies ingewonnen bij een relevant aantal media dat ANP-berichtgeving overneemt en soms zelf ook al aanpassingen heeft doorgevoerd.

„Taal leeft, soms schuurt of wringt dat”, zegt Staps. ,,Maar nieuw taalgebruik went ook en om misverstanden bij de lezer of luisteraar te voorkomen wordt in elk bericht met deze nieuwe aanduidingen het gebruik uitgelegd.”

Het ANP levert aan nagenoeg de hele Nederlandse journalistiek nieuwsberichten, fotografie en radiobulletins. Of deze afnemers de aangepaste aanduidingen overnemen, is aan de media zelf.

Nieuws

menu