Den Haag Hollands Spoor maandag weer open na lange verbouwing

Den Haag Hollands Spoor maandag weer open na lange verbouwing ANP

Het vernieuwde station Den Haag HS en bijbehorende nieuwe fietsenstalling voor 2500 fietsen worden maandagochtend officieel geopend voor reizigers, meldt de gemeente Den Haag. De stad en private partijen zijn al sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station.

De reizigerstunnel is verlengd waarmee het station volgens het stadsbestuur een kwalitatief goed OV-knooppunt wordt. In het stadsdeel Laakhavens, ontstaat een nieuwe wijk als verlengstuk van het stadscentrum. Het station krijgt aan de kant van de wijk een ingang, waardoor het station eenvoudiger bereikbaar wordt.

Het slecht onderhouden belastingkantoor op de Stationsweg is verbouwd tot een studentencomplex met 155 woningen. Naast de Haagse Toren (het Strijkijzer) is afgelopen voorjaar al het studentencomplex Y-The Hague opgeleverd.

Plan

De renovatie van Hollands Spoor is onderdeel van een groter infrastructureel plan. Zo kreeg Den Haag afgelopen juli al de op een na grootste fietsenstalling ter wereld. Het ondergrondse complex onder het plein voor station Den Haag Centraal biedt plaats aan 8000 rijwielen. Alleen de ondergrondse ruimte bij station Utrecht Centraal is nog groter, met een capaciteit van 12.500 fietsen.

Station Den Haag CS zelf is de afgelopen jaren flink verbouwd, net als de omgeving. Den Haag wil de komende jaren veel woontorens bouwen rond de stations CS, Hollands Spoor en Laan van NOI om de verwachte groei van de bevolking op te vangen.

Den Haag telt nu ongeveer 540.000 inwoners en in de komende twintig jaar komen daar waarschijnlijk nog eens 100.000 burgers bij.

Nieuws

menu