Demonstranten Utrecht eisen humaner asielbeleid

Demonstranten Utrecht eisen humaner asielbeleid ANP

Ongeveer driehonderd demonstranten hebben vrijdagmiddag in park Transwijk in Utrecht geprotesteerd tegen wat ze zien als "de inhumane situatie" op Lesbos. Zij eisen een humaner asielbeleid voor vrouwen, kinderen en mannen.

"Stop met koehandel te spelen over de rug van de slachtoffers. Honderd mensen is niet voldoende. Ik schaam mij als Nederlander", aldus een van de sprekers.

Het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos werd dinsdagnacht grotendeels verwoest door branden, waardoor zo'n 13.000 vluchtelingen zijn gedupeerd. De demonstranten in Utrecht hielden een minuut stilte voor de slachtoffers uit het vluchtelingenkamp.

Het kabinet zei donderdag bereid te zijn honderd asielzoekers op te vangen die dakloos zijn geraakt. "Dan blijven er 12.900 kwetsbare mensen over. Iedereen moet daar weg. Bovendien moet er een structurele oplossing komen zodat dit soort kampen in de toekomst niet meer ontstaan", aldus de organisatie.

Europarlementariër Tineke Strik van GroenLinks noemde het "onacceptabel dat mensen aan hun lot worden overgelaten. De brand was het dieptepunt."

Nieuws

menu