Defensie tekent contract voor Reaper

Defensie tekent contract voor Reaper ANP

Het ministerie van Defensie heeft dinsdag een overeenkomst getekend voor de aanschaf van vier onbemande vliegtuigen, de MQ-9 Reaper. Het in Amerika gebouwde toestel zal worden ingezet voor het vergaren van inlichtingen tijdens buitenlandse missies, maar kan bijvoorbeeld ook helpen bij rampen.

De toestellen kunnen langer dan 24 uur in de lucht blijven. Ze worden in de zomer van 2020 afgeleverd en worden dan gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden.

Een Reaper-systeem bestaat onder meer uit vier vliegtuigen (spanwijdte 20 meter en 11 meter lang), radar en een grondstation. De drone zal niet worden bewapend, maar kan met een beperkte aanpassing hier wel geschikt voor worden gemaakt.

Drie jaar geleden stelde het ministerie de aanschaf nog uit wegens geldproblemen. Defensie beschikt wel over twee kleinere types onbemande vliegtuigen, de Raven en de Scan Eagle.

De Verenigde Staten hebben de Reaper ingezet in onder meer Jemen, Irak en Afghanistan. Het werd daar ook gebruikt om leden van terreurgroepen te doden.

Nieuws

Meest gelezen