Deel op A12 bij Den Haag aangehouden actievoerders weer vrij

Actievoerders op A12 opgepakt.

Actievoerders op A12 opgepakt. Foto: ANP

Een deel van de honderden actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die zaterdag zijn gearresteerd op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag is weer vrij.

Volgens de politie beslist het Openbaar Ministerie op een later moment of ze straf krijgen, en zo ja welke. Een woordvoerder zegt nog altijd niet exact te weten hoeveel activisten er zijn aangehouden, maar spreekt van ‘enkele honderden’.

Ondanks een verbod van de gemeente probeerden twaalf activisten even voor het middaguur de A12 te blokkeren. Ze werden aangehouden voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor een strafbaar feit, aldus de politie. Kort daarna liepen honderden mensen de tunnelbak in aan de Utrechtsebaan om daar te demonstreren. De politie verzocht hen meerdere keren te vertrekken en een groot deel voldeed daaraan. De klimaatactivisten die bleven, werden aangehouden.

Gebiedsverbod

Een van hen was activist Lucas Winnips. Hij had eerder een gebiedsverbod gekregen, maar is toch naar de blokkade gegaan. Dat meldt een woordvoerder van Extinction Rebellion zaterdag. Naast Winnips hadden nog zes andere klimaatactivisten, die donderdag enige tijd vastzaten, te horen gekregen dat ze zich niet op de Utrechtsebaan mochten begeven. Zij hebben zich volgens XR wel aan het gebiedsverbod gehouden.

De politie zegt dat de aanhoudingen zowel aan de kant van de actievoerders als de politie ‘rustig en vreedzaam’ verliepen. Alle arrestanten zijn overgebracht naar het politiebureau, waar agenten zijn begonnen hun identiteit vast te stellen. Minderjarigen en mensen met een medische aandoening konden zich melden om met voorrang te worden afgehandeld.

Ook journalist aangehouden

Volgens een politiewoordvoerder is er ook een journalist aangehouden. Toen werd vastgesteld dat het inderdaad om een verslaggever ging, is hij volgens de politie ‘zo snel mogelijk vrijgelaten’.

De gemeente is ‘blij dat het allemaal in goede orde is verlopen’, zegt een woordvoerster. Wel duurde het leegmaken van de A12 langer dan gehoopt. ,,Er waren veel mensen, en die moesten allemaal een voor een worden weggedragen.” Dit gebeurde volgens de woordvoerster ”in een prettige sfeer”.

Rond 17.00 uur waren de laatste actievoerders weggehaald van en langs de weg. Dik een half uur later werd de A12 weer vrijgegeven voor het verkeer.