Deel Bazaar Beverwijk moet dicht om coronamaatregelen

Deel Bazaar Beverwijk moet dicht om coronamaatregelen ANP

Een deel van de Bazaar Beverwijk moet op last van de veiligheidsregio Kennemerland met ingang van zondag sluiten, omdat het onmogelijk blijkt 1,5 meter afstand te houden. Gemeente en veiligheidsregio zeggen het "te betreuren" dat ze de maatregel moeten nemen, "gezien de impact op de economie", maar zien geen andere mogelijkheid. De Bazaar zegt als verhuurder aan ondernemers niet zelf tot sluiting te kunnen overgaan en vindt dat de veiligheidsregio dat moet doen.

De maatregel geldt voor twee weken. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei zondagmiddag dat intern beraad plaatsvindt over de uitvoering ervan, nu de Bazaar zelf niet tot sluiting zegt te kunnen overgaan. "We vinden het heel vervelend voor de betrokken ondernemers, maar het besluit is wel genomen en dat verandert niet."

Het gaat om de drie grootste hallen van de Bazaar, waarin de Oosterse markt en het Foodcourt zijn gevestigd. Gemeente en veiligheidsregio dringen erop aan dat bezoekers van het deel dat nog open is afstand houden, omdat anders sluiting van nog meer hallen dreigt.

Honderden ondernemers getroffen

De Bazaar zegt zich overvallen te voelen door het besluit, vooral ook omdat er vrijdag nog overleg heeft plaatsgevonden met de voorzitter van de veiligheidsregio en de locoburgemeester van Beverwijk. De Bazaar heeft tal van maatregelen genomen om bezoekersstromen te doseren. Ook is het verplicht een mondkapje te dragen.

Door de sluiting worden honderden ondernemers getroffen, zegt de directeur van de Bazaar. Om ze te helpen heeft hij een kraam buiten aangeboden. Deze worden zondag opgebouwd. In totaal zijn er 2500 ondernemers actief in de Bazaar.

Broodroof

"Wij kunnen de deuren niet eigenhandig sluiten", licht een woordvoerster zondag nader toe. "Wij verhuren aan ondernemers en zouden broodroof plegen als we dat zouden doen. Dus hebben wij tegen de veiligheidsregio gezegd: 'dat moeten jullie dan zelf komen doen'."

Het Foodcourt is zondag niettemin dicht. Een aantal ondernemers van de versmarkt is naar de kramen buiten verhuisd, een aantal is nog open.

Nieuws

menu