De komeet Swift-Tuttle raast langs de aarde, hier zijn zeven tips om alle vallende sterren niet te missen

Houd ze de komende nachten in de gaten: vallende sterren! Foto: Pixabay

Wie vallende sterren wil zien, moet de lucht de komende nachten goed in de gaten houden. In de nacht van 12 op 13 augustus is er zelfs kans op 65 vallende sterren per uur. In die nachten vindt het hoogtepunt van de zogenaamde Perseïdenzwerm plaats, hoewel de volle maan het zicht kan belemmeren.

De komeet Swift-Tuttle komt eens in de 20 tot 200 jaar langs de aarde geraasd. In de tweede week van augustus kruist de aarde de stofdeeltjes die de staart van de komeet achterliet. Daarom zijn er heel veel vallende sterren in de lucht te zien. Het begint volgens Weeronline met zo’n vijf vallende sterren per uur, maar dit aantal loopt op tot 65 per uur tijdens de piek in de nacht van 12 op 13 augustus.

Helaas is het dit jaar tijdens de piek van de meteorenzwerm met de naam Perseïden volle maan, waardoor veel exemplaren slecht of niet te zien zijn. Of het helder en droog weer is tijdens de pieknacht is nog onzeker.

Het noordoosten

Rond 03.30 uur in de pieknacht van 12 op 13 augustus is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren te zien. Houd dan het noordoosten in de gaten. De vallende sterren lijken vanaf een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel op ons af te komen.

De meteoren zijn beter te zien op open velden een eind buiten de bebouwde kom. Hier is het relatief donker en er is weinig last van lichtvervuiling. Zwakke meteoren zijn namelijk minder fel dan het omgevingslicht. In de stad en in de buurt van kassen is het spotten van vallende sterren daarom een stuk lastiger.

Zeven tips om vallende sterren niet aan je aandacht te laten ontsnappen

- Het beste kijkmoment ligt midden in de nacht, rond 3:30 uur. Ook ’s avonds en in de eerste helft van de nacht zijn al veel meteoren te zien. Kijk naar het noordoosten naar een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.

- Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking er is die nacht en hoe groot de kans is op opklaringen.

- Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.

- Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen een klein deel van de hemel afschermen, kun je veel vallende sterren missen.

- Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen ze meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.

- Neem regelmatig een pauze, want door het turen raken je ogen snel vermoeid.

- Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Nieuws

Meest gelezen