De breuk tussen Thierry Baudet en Wybren van Haga was een kwestie van tijd geworden

De breuk tussen Thierry Baudet en Wybren van Haga was een kwestie van tijd geworden. De uitslag van de verkiezingen verraste niet alleen vanwege het feit dat FvD acht zetels had gewonnen. Dat de nummer twee Van Haga op eigen kracht honderdduizenden stemmen had binnengesleept, legde bloot dat het leiderschap van Baudet niet vanzelfsprekend hoefde te zijn.

Baudet (links) en Van Haga.

Baudet (links) en Van Haga. ANP

Het moet geknaagd hebben aan Baudet. Waar Van Haga met grote regelmaat in de Kamer over het coronabeleid debatteerde, was de grootste winnaar van de verkiezingen nogal onzichtbaar. Een fysieke ontmoeting met de informateur liet hij om toen onduidelijke reden schieten.

Wel bleef hij op Twitter zijn achterban bedienen met stukken rood vlees, die soms te lang buiten de koelkast waren bewaard. Zoals toen er ophef ontstond over een FvD-vergelijking tussen coronabeleid en de verloren vrijheid in de Tweede Wereldoorlog.

Kapitein van het schip

Baudet verdedigde het, Van Haga nam er afstand van. Later volgde nog een curieuze tweet van Baudet waarin hij zei dat hij ’de kapitein van dit schip’ was. Iedere goede leider weet dat het benadrukken van het eigen leiderschap meestal een gebrek eraan moet verhullen. De renaissancevloot bleek lek.

De vlam sloeg woensdag openlijk in de pan, toen Baudet zich uitsprak over zijn vermeende coronabesmetting. Luchtigjes riep hij niet te hebben geweten of hij corona had gehad. Hij was wel even ziek, maar nu voelde hij zich ’kiplekker’. Een test had hij nooit gedaan, niemand wist wanneer en hoe lang hij wellicht besmettelijk was en of het gevaar überhaupt geweken was. Het zal je baas maar zijn.

Zonder mondkapje

Het leidde tot grote beroering onder Kamerleden maar ook het ondersteunend personeel in het parlement, dat zich al langer ongemakkelijk voelt rond de FvD-voorman. Ze zien hoe Baudet de coronaregels aan zijn laars lapt en bijvoorbeeld zonder mondkapje door het gebouw loopt. FvD’ers in zijn fractie bleken besmet.

Bij het dagelijks bestuur van de Kamer werd intussen geklaagd over FvD. Onlangs werd een medewerker in een debat bewust door hem aangeraakt. Het is iets wat woensdag ook een D66-Kamerlid overkwam. Van Haga bood gisteren excuses aan voor dit schenden van de anderhalvemeterregel door zijn fractievoorzitter, van wie hij overigens in de vergaderzaal evenmin anderhalve meter afstand hield.

Conflicten bij FvD

Maar de afsplitsing van Van Haga en consorten gaat over meer dan coronabeleid. Bij de conflicten bij FvD is er naast Baudet als lijdend voorwerp ook nog een andere constante: opportunisme.

Henk Otten, Jeroen de Vries, Joost Eerdmans, Annabel Nanninga, andere FvD-politici en nu ook Wybren van Haga en zijn twee afsplitsende collega’s: weken, maanden, soms jaren hielden ze hun mond over de grillen van Baudet. Verblind door zijn electorale aantrekkingskracht werden ergernissen, conflicten, raar gedrag en onnavolgbare uitingen goedgevonden of toegedekt.

De vraag is of Baudet echt veranderd is, in zijn gedragingen of in de manier waarop hij zijn partij leiding geeft. Of dat opportunisme onder deze politici niet keer op keer de grootste inspiratiebron is geweest om zich bij hem aan te sluiten. Of af te splitsen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Analyse
Politiek