Kritiek in Groningen-debat vernietigend. 'De Kamer heeft keihard gefaald'

De Tweede Kamer heeft, naar eigen zeggen, gefaald rondom het dossier van de aardgaswinning in Groningen. Kamerleden vinden dat ze niet scherp genoeg waren, al stellen ze ook dat ze zijn voorgelogen door bewindspersonen en lang niet alle informatie kregen die ze nodig hadden om goede besluiten te nemen. Ook willen ze van de parlementaire enquêtecommissie een nader oordeel over de bestuursstijl van premier Mark Rutte.

Leden van de  parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen tijdens debat over het snoeiharde rapport Groningers boven gas. (Vlnr) Judith Tielen (VVD, ondervoorzitter), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter) en Peter Kwint (SP).

Leden van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen tijdens debat over het snoeiharde rapport Groningers boven gas. (Vlnr) Judith Tielen (VVD, ondervoorzitter), Tom van der Lee (GroenLinks, voorzitter) en Peter Kwint (SP). Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Dat is de afdronk van het eerste debat na verschijning van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen. Alle partijen zijn het erover eens dat de regio als gevolg van de vele aardbevingen en daaruit volgende schade een ’ereschuld’ moet worden betaald. Maar hoe die er eruit ziet en hoe hoog dat bedrag is, dat is nog gissen.