D66 wil verplichte coronatest voor reizigers naar Bonaire

D66 wil verplichte coronatest voor reizigers naar Bonaire ANP

Reizigers naar Bonaire zouden voor vertrek verplicht moeten worden een negatieve coronatest te overleggen. Dat voorstel doen D66-fractieleider Rob Jetten en Kamerlid Jan Paternotte woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Met een verplichte test wil de regeringspartij D66 het Caribische eiland beter beschermen tegen het coronavirus. Landen als Aruba en Curaçao kunnen zelf eisen dat bezoekers zich voor vertrek laten testen. Bonaire mag dat als bijzondere gemeente niet.

Bonaire kan zich volgens D66 geen uitbraak veroorloven. Het eiland heeft helemaal geen intensive care. Ernstig zieken zouden overgebracht moeten worden naar bijvoorbeeld Aruba, Curaçao en Colombia, maar die landen laten nauwelijks patiënten van buitenaf toe.

Economische ramp

Daarnaast zou een uitbraak een economische ramp betekenen. Bonaire leunt zwaar op het toerisme en dat zou dan direct weer op slot moeten. D66 wijst op de situatie op Aruba, waarvoor sinds afgelopen weekeinde weer een oranje reisadvies geldt omdat het virus er snel om zich heen grijpt.

D66 geeft het kabinet verder in overweging het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman opnieuw naar het Caribisch gebied te sturen. De snelle toename van het aantal besmettingen op Sint-Maarten en Aruba geeft daartoe aanleiding, vindt de partij.

De Karel Doorman was vanaf eind april ook al enige tijd in het gebied. Mariniers verleenden op Sint-Maarten bijstand bij onder meer het vervoer van zieken en de handhaving van de openbare orde. Het schip keerde eind juni terug naar Nederland.

Nieuws

menu